Oldalak

Franciaország - Kihallgatták a választási csalással vádolt francia laptulajdonost és fegyvergyárost

Őrizetbe vette és kihallgatta csütörtökön a francia rendőrség Serge Dassault-t, a nevét viselő fegyvergyár és a Le Figaro című [liberál]konzervatív napilap tulajdonosát, akit választási csalással gyanúsítanak.

A 88 éves milliárdos szenátornak, a Mirage és a Rafale vadászrepülő gyártójának múlt héten függesztette fel a parlament a mentelmi jogát, miután felmerült a gyanú, hogy saját vagyonából szavazatokat vásárolt 2008-ban újraválasztásához, amikor a Párizs közeli Corbeil-Essonnes polgármestere volt. Az idős ember kihallgatása reggel 9-kor kezdődött a bűnügyi rendőrségnek a Párizs közeli Nanterre mellett lévő, korrupcióellenes és pénzügyi visszaélésekkel foglalkozó részlegénél. Dassault-t egyébként már szerdán őrizetbe vették, a kihallgatását megkezdték, de a korára való tekintettel éjszakára hazaengedték, s csütörtök reggel ismét őrizetbe vették.

A Forbes magazin rangsora szerint 13 milliárd eurós (4 ezer milliárd forintos) vagyonával a világ 69. leggazdagabb embere s a negyedik leggazdagabb francia 1995 és 2009 között áll Corbeil-Essonnes élén. A kisvárosban a polgármesteri széket 2008-ban is Dassault, majd a jobbkezének számító Jean-Pierre Bechter nyerte el. Azért volt szükség újabb választásra, mert az államtanács 2008-ban megsemmisítette az eredményt, mivel bizonyítottnak látta, hogy egyes választók pénzadományt kaptak, de a lepénzelés mértékét nem tudta megállapítani. Az ügyben Jean-Pierre Bechter ellen harmadmagával már vádat emeltek. Dassault ellen ez eddig a mentelmi joga miatt nem volt lehetséges.

A nyomozás során a vizsgálóbírók gyanús pénzmozgásokra lettek figyelmesek Libanon és Franciaország között 18 millió eurós (5 milliárd forintos) értékben. Az ügyészség gyanúja szerint ebből az összegből vásárolt a milliárdos szavazatokat.

A francia politikai élet egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb politikusa kezdettől fogva tagadja a vádakat. "Bebizonyíthatom teljes ártatlanságomat az állítólagos szavazatvásárlásokkal kapcsolatban, amely vádnak minden elemét politikai ellenfeleim találták ki" - írta közleményében mentelmi joga felfüggesztésekor.

A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve jelen van a politikai életben, tagjai bal- és jobboldali kormányokkal is jó kapcsolatot ápoltak. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszttúlélő, az Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga is politikus és sajtómágnás lett. Halálát követően 1986-ban a szintén mérnökként végzett fia vette át a médiabirodalom és fegyvergyár irányítását. Két évvel később Serge Dassault-t Belgiumban két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték belga szocialista politikusok megvesztegetéséért a belga hadsereg F-16 vadászgépeinek modernizálásra kiírt pályázat kapcsán.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése