Oldalak

Révkomárom - Megkoszorúzták V. László király szobrát

A Szent Korona Komáromban tartózkodásának és V. László születésének 674. évfordulójára emlékezett az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés (EJK) és az Endresz csoport február 20-án. A megemlékezésen koszorút helyeztek el a Komáromban született Habsburg-házi magyar király mellszobránál.

„V. László megítélése a közvélemény számára ellentmondásos, ezt a kérdést azonban hagyjuk a történészekre, ne mi ítélkezzünk több száz év távlatából" – hangsúlyozta Knirs Imre, az EJK elnöke a megemlékezésen mondott beszédében. „Akárhogy is legyen, büszkék lehetünk arra, hogy az egyetlen Habsburg-házi magyar király, aki Magyarországon született, az a mi városunk szülötte, hiszen bárhol, ahol szerepel a király neve, ott megemlítik születésének helyét is. Ezért kötelességünknek érezzük azt, hogy emlékét ápoljuk a városban. Bár később messzire került és csak kevés ideig élt itt, mi büszkék vagyunk rá, mint ahogy Komárom más neves szülöttjeire is" – fogalmazott Knirs, hozzátéve: a városnak számos jeles szülötte van, köztük azonban olyanok is, akiket méltatlanul elfeledtek az itteniek. Ilyen neves személyiség Valentianus császár is, aki Komáromban hunyt el, és holtestét innen szállították el Rómába – emlékeztetett.

Az EJK elnöke reményét fejezte ki, hogy ha a felvidéki magyarok között rendeződnek a most még mélyen meghúzódó ellentétek, akkor méltóképpen ünnepelhetünk és emlékezhetünk majd neves történelmi személyiségeinkre is. „Hiszem, hogy ezek a nézeteltérések tisztázódni fognak" – jelentette ki.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy nem vettek részt a megemlékezésen a város egyetemistái és történelem szakos alapiskolai és középiskolai tanárai. „Lelkiismeret furdalásunk azonban nincs, hiszen csaknem száz meghívót küldtünk szét és személyesen is megszólítottuk az embereket. Az emlékezés fontos, hiszen a múlt ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni" – mondta.

V. László komáromi mellszobrának megkoszorúzása után a megemlékezés a dél-komáromi Endresz csoport szervezésében a Jókai Mór Városi Könyvtárban folytatódott, ahol Ludvig Rezső aranyműves mester és koronakutató A magyar Szent Korona-kutatás a XXI. században címmel tartott előadást.

Az EJK minden évben megemlékezik a Komáromban született V. László magyar királyról. A civil szervezet ezen felül a mellszobor és talapzatának állagmegőrzését és tisztítását is rendszeresen elvégzi. A szobor egyes részeit többször tisztították már meg és csiszolták át a különböző graffity-firkák miatt – árulta el Knirs.

Forrás: Felvidék.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése