Oldalak

Törökország - Betonfal épül a Szíriával közös határszakaszon

Törökország új fal építésébe kezdett Szíriával közös határának egy szakaszán, hogy megnehezítse csempészek, illegálisan bevándorolni próbálók dolgát és terroristák beszivárgását területére. Ankara mindazonáltal közölte: fenntartja a "nyitott kapuk" politikáját Szíria felé, azaz kiengedi területéről a segélyszállítmányokat az arab országba, és nem gátolja meg, hogy onnan menekültek juthassanak át török földre.

A betonkerítés a Földközi-tenger melletti Hatay tartomány hegyvonulatának közelében épül, Kusakli falunál kezdődik. A terület az 1930-as évek végéig Szíriához tartozott. A környék falvainak legfőbb gazdasági ténykedése jó ideje a csempészet, amely mindent felölel: üzemanyagot éppúgy, mint cigarettát.

Törökország a három éve folyó Szíriai belháborúra reagált a "nyitott kapuk" politikájával. Ennek azonban megvan a maga ára: a csempészet igencsak megélénkült, és Ankarát olyan vádak érik, melyek szerint keveset tesz annak megakadályozására, hogy területéről Szíriába juthassanak külföldi dzsihadisták, terroristák, ami az egész térséget fenyegeti, benne természetesen Törökországot. Autókba rejtett robbanószerkezetek és a szíriai háború határon át-átcsapó csatái már legalább 75 török állampolgár halálát okozták.

A török-szír határ felügyelete igen nehéz, mivel 900 kilométer hosszú, a terepviszony pedig változatos. Az új fal mindössze 8 kilométer hosszan nyújtózik majd a határon, azaz annak még egy százalékát sem zárja le. A helyi lakosok szerint - akiknek elegük van a Szíria felé nyitott kapukból - a kerítés a csempészek közül legfeljebb a leglustábbakat tántorítja el, azokat, akik nem hajlandók kerülni, a nagyban utazókat nem tudja megállítani. A valóban a háború elől menekülő szíriaiakat ugyanakkor bünteti az építmény.

Törökországban mintegy 700 ezer szíriai menekült él, közülük 100-200 ezer a határ közelében. Török kormányadatok szerint a menekültek táplálása, elszállásolásának valamilyen megoldása, gyerekeik oktatása eddig 3,5 milliárd dollárjába került Törökországnak, amihez a világ mindössze 150 millió dollárral járult hozzá.

A csempészet egyébként nagyon jövedelmező: a szíriai árszínvonal jóval alacsonyabb a töröknél alapvető termékek esetében is és a háború dacára. A cukor például kétszer annyiba kerül Törökországban, mint az azt termelő Szíriában, a benzin szintén "feláras" a magas török adók miatt.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése