Oldalak

Szíria - Újra egymással harcolnak a felkelők

Az al-Kaida felhívása ellenére kiújultak az összecsapások hétfőn a Szíria keleti részén működő rivális dzsihádista csoportok között, s a harcok legalább 58 ember halálát okozták - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet.

Az al-Kaida szíriai szárnya, az an-Nuszra Front, valamint az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet csapott össze hétfőn Deir ez-Zór tartományban annak ellenére, hogy Ajman az-Zavahri, az al-Kaida vezetője múlt héten a harc beszüntetésére szólította fel a feleket.

A rivális szervezetek közötti belharcok szerda óta mintegy 150 ember halálát okozták, és az áldozatok többsége az iszlamista csoportok soraiból került ki - közölte az OSDH.

Zavahri múlt pénteken a világhálón közzétett és az an-Nuszra élén álló Abu Mohamed al-Dzsuláninak szóló hangüzenetében parancsot adott arra, hogy a front valamennyi tagja azonnal szüntesse be a többi dzsihádista elleni harcot.

Ezzel szemben az an-Nuszra különböző feltételeket állított a harcok beszüntetése elé. "Követni fogjuk Ajman az-Zavahrit, aki az ILIÁ elleni harcok abbahagyására szólított fel, de mindaddig válaszolni fogunk a támadásokra, amíg azok muzulmánokat vesznek célba" - olvasható a szervezet interneten közzé tett nyilatkozatában.

Az iszlamista szervezetek - amelyek eredetileg a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai kormányzata ellen küzdöttek - közötti belharcokban eddig több mint négyezren vesztették életüket.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése