Oldalak

Szentföld - Ortodox zsidók vandalizmusa a galileai szent helyeken

"Arra szólítják az összes keresztényt, hogy hagyják el Izrael földjét, különben súlyos megtorlásokat helyeznek kilátásba"


Kevesebb mint egy hónappal Ferenc pápa szentföldi látogatása előtt több erőszakos támadás is érte a helyi keresztény közösségeket – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Mialatt múlt vasárnap a szentföldi katolikusok XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásának felemelő pillanatait élték át, vandalizmus és szentségtörés áldozatául esett több szent hely.

A Tibériás-tónál található bencés kolostor volt az első célpont: dél körül ortodox zsidó öltözékű és hajviseletű fiatalok egy csoportja kövekkel megdobált három keresztet. Ezután a bencés szerzetesnők kolostorához mentek, ahol kiszaggattak egy keresztet, és sárral dobálták meg a szabadtéri oltárt. A padokra és a székekre Dávid-csillagot rajzoltak, majd kövekkel megdobáltak és megsebesítettek egy nőt, aki a kolostor vendége volt.

A szentföldi katolikus püspökök nyilatkozata szerint – amelyet eljuttattak a Fides missziós hírügynökségnek – szintén április 27-én történt, hogy fenyegető levelet juttattak el a názáreti patriárkátus helynökségére, amelyben többek között arra szólítják az összes keresztényt, hogy hagyják el Izrael földjét, különben súlyos megtorlásokat helyeznek kilátásba. A levelet egy helyi rabbi írta alá, akit Safed városában előző nap megállított a rendőrség.

Az Al-Bassah-i görög ortodox közösséget is támadás érte múlt vasárnap, mialatt a keresztelés szertartását végezték az istentiszteleti helyen.

A galileai keresztények és a szentföldi püspökök mélységes aggodalmukat fejezik ki a történtek miatt. Nyomatékosan kérik a polgári és rendőri hatóságokat, hogy mielőbb tartóztassák le az elkövetőket, hogy helyreálljon a kölcsönös vallási tisztelet.

2012 februárjától kezdve zsidó szélsőséges telepesek sorozatos megszentségtelenítésekkel és megfélemlítő cselekedetekkel rongálják a keresztény kolostorokat, templomokat és temetőket. A magukat „fizetendő ár” néven megjelölő szélsőséges fegyveresek, akik közel állnak a telepes mozgalomhoz, palesztin arab mecseteket is megtámadnak. A legutóbb egy dél-haifai mecsetet mázoltak be iszlámellenes feliratokkal.

Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése