Oldalak

II. Karekin örmény pátriárka Rómába látogat

Május 7. és 9. között az örmény apostoli ortodox egyház katholikosza és legfőbb pátriárkája Rómába érkezik, hogy találkozzon Ferenc pápával – a Vatikáni Rádió adott hírt az eseményről.

II. Karekin 1999 óta tölti be ezt a megbízatást. Az örmény ortodox egyház két katholikátusból és két patriarkátusból áll, és közel hatmillió hívet számlál. Az ecsmiadzini és az anteliasi katholikátus teljes szeretetközösségben van egymással, de adminisztratív szempontból függetlenek. A jeruzsálemi és a konstantinápolyi örmény patriarkátus Ecsmiadzintól függ spirituális kérdésekben. 

A II. Vatikáni Zsinat óta új kapcsolatok fejlődtek ki a katolikus egyház és az örmény egyház között. Az ecsmiadzini és az anteliasi katholikátus képviselői tagjai a katolikus egyház és a keleti ortodox egyházak között teológiai párbeszéd érdekében létrehozott nemzetközi vegyesbizottságnak. 

2000-ben, a jubileumi évben II. Karekin katholikosz látogatást tett a római egyháznál. 2001-ben II. János Pál látogatta meg az ecsmiadzini katholikátust. A pátriárka újra Rómába érkezett a lengyel pápa temetési szertartására, személyesen vezetve az örmény delegációt. 2008-ban és 2012-ben XVI. Benedekkel találkozott a Vatikánban, 2013-ban pedig jelen volt a Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdetét jelölő szentmisén. 

A katholikosz ez alkalommal találkozik Ferenc pápával és május 8-án, csütörtökön közös imát végeznek. Az örmény ortodox pátriárka látogatást tesz római útja során a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsánál és a Római Kúria más dikasztériumainál. Péter apostol sírjához is ellátogat majd, és imádkozik Világosító Szent Gergely szobránál, amely a Szent Péter-bazilika melletti északi udvarban található.

Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése