Oldalak

Harminc új svájci gárdista tett ünnepélyes esküt

A katolikus egyházfő személyi biztonságát felügyelő Svájci Gárda harminc új tagja tette le esküjét kedden a Vatikánban – tudósít az MTI.


Húsz német anyanyelvű, hat francia, valamint négy olasz nyelvű kantonban született svájci fiatalember esküdött hűséget a pápának az Apostoli Palota San Damaso-udvarán. Isten szent színe előtt megesküdtek, hogy mindent megtesznek – akár életüket is adják – a pápa védelmében.

A trombitaszótól és dobpergéstől kísért eskütétel a hagyomány jegyében zajlott le: a kék-piros-narancssárga csíkos egyenruhás svájci gárdisták új tagjai bal kezükkel a zászlót fogták, miközben hármas számot mutató jobb kezüket – a Szentháromság jelképeként – a magasba emelve mondták el az eskü német szövegét Daniel Rudolf Anrig parancsnok előtt.

Az ünnepélyes eskütételen jelen volt Angelo Becciu szentszéki államtitkár-helyettes és Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa is, valamint a svájci gárdisták családtagjai.

A mindenkori egyházfőt védelmező, 110 fős testőrség 1506-ban alakult meg. A Svájci Gárda új tagjai minden évben május 6-án teszik le esküjüket 1527. május 6-ra emlékezve, amikor a pápai testőrség 147 tagja életét feláldozva mentette meg VII. Kelemen pápát V. Károly német-római császárnak, spanyol királynak a Rómát elfoglaló csapataival szemben.

A svájci gárdisták jellegzetes egyenruhája az idén százéves. A legendával ellentétben az egyenruhát nem Michelangelo, hanem Jules Repond, a svájci gárdisták volt parancsnoka tervezte 1914-ben.

A Svájci Gárda tagjai a mai napig kivétel nélkül 18-30 év közötti, katolikus svájci állampolgárok. Kétéves szolgálatuk alatt havi 1300 euró zsoldot kapnak.

Forrás: Magyar Kurír/Rome Reports

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése