Oldalak

Egyesült Államok - A CIA védőoltási programokat használt kémtevékenységének fedezésére

Többet ilyet nem csinálnak...


A Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője ígéretet tett arra, hogy a jövőben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem használ védőoltási programokat kémtevékenységének fedezésére.

A CIA ezt a cselt vetette be Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének felkutatására, akivel végül 2011-ben Pakisztánban egy amerikai kommandó végzett.

Lisa Monaco, Barack Obama amerikai elnök belbiztonsági tanácsadója május 16-án levelet küldött tizenhárom neves közegészségügyi oktatási intézmény dékánjának, amelyben kifejtette, a CIA beleegyezett, hogy nem használ többé oltási programokat vagy egészségügyi dolgozókat hírszerzési célokból. Emellett azt is megerősítette, hogy nem használják fel az oltási programok során megszerzett genetikai anyagokat, DNS-mintákat sem.

Sakil Afridi pakisztáni orvos 2011-ben hepatitis elleni védőoltási kampányt szervezett Abbotábádban, hogy DNS-elemzéshez szükséges mintákat gyűjtsön, és ennek segítségével Oszama bin Laden nyomára akadjon. A DNS-es azonosítás nem járt sikerrel, viszont az orvos révén sikerült fényt deríteni a terroristavezér küldöncének hollétére, és a CIA őt követve jutott el bin Ladenhez.

Az orvost tavaly 33 év börtönbüntetésre ítélte egy pakisztáni bíróság, tavaly augusztusban azonban új eljárást rendeltek el ügyében.

Korábban egészségügyi hatóságok egy csoportja, köztük az oktatási intézmények dékánjai is nyilvánosan bírálták az oltási programok használatát a CIA gyakorlatában. Rámutattak arra, hogy több pakisztáni egészségügyi dolgozó halálában is szerepet játszottak, és az amerikai hírszerzés gyakorlata aláássa a gyermekbénulás vírusa elleni küzdelmet is.

Monaco levelében megerősíti, hogy az Egyesült Államok támogatja a gyermekbénulás felszámolására indított kezdeményezést és a vírus terjedésének megakadályozását.

A Fehér Ház közleménye néhány nappal azután került napvilágra, hogy Pakisztán egészségügyi minisztériuma bejelentette, az ország elhagyása előtt mindenki számára kötelezővé teszi a gyermekbénulás elleni védőoltást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május elején közölte, hogy a gyermekbénulásért (poliomyelitis) felelős vírus már a világ legalább tíz országában felütötte a fejét, és ismét komoly fenyegetést jelent. A WHO hozzátette: Pakisztán, Szíria és Kamerun nem akadályozta meg, hogy a betegség határaikon túl is terjedjen.

Forrás: InfoRádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése