Oldalak

Szentföld - ENSZ-szervezetekhez csatlakozik a Palesztinai Felszabadítási Szervezet

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezető testülete elfogadott vasárnap este egy tervet mintegy 60 ENSZ-szervezethez, illetve nemzetközi egyezményhez való csatlakozás kezdeményezéséről - közölte a tanácskozás egyik résztvevője.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezetésével összeült Palesztin Központi Tanács "szükségesnek tartja, hogy a palesztin vezetés folytassa az ENSZ-szervezetekhez és a nemzetközi egyezményekhez való csatlakozást" - olvasható a Néppárt (volt kommunista párt) főtitkára, Basszám Szalhi által kiadott közleményben.

A tanács "Izraelt tartja teljes mértékben felelősnek azért, hogy kudarcba fulladtak a közel-keleti béke tárgyalásos úton való megteremtésére tett amerikai és nemzetközi erőfeszítések" két nappal az azok befejezésére megszabott határidő lejárta előtt. A tanács szerint Izrael felelőssége abban áll, hogy folytatja a lakótelepek bővítését, hogy nem hajlandó elfogadni Kelet-Jeruzsálemet a leendő palesztin állam fővárosaként, és hogy a palesztinokkal való megállapodást megszegve nem engedett szabadon több bebörtönzött palesztin foglyot.

Abbász április elején írta alá a palesztinok kezdeményezését 15 nemzetközi szerződéshez, illetve megállapodáshoz, egyebek között a polgári jogok védelméről szóló genfi megállapodáshoz való csatlakozásra vonatkozóan. A palesztinok eredetileg felfüggesztették e kezdeményezéseiket az Izraellel való tárgyalások lezárásáig.

A tanács három hónapot adott Izraelnek arra, hogy a további tárgyalások folytatásának előfeltételeként fogadja el a leendő palesztin állam határaként az 1967-es határokat.

A tanács visszautasította "Izrael fenyegetését és zsarolását a palesztinok közötti megbékéléssel" kapcsolatban.
Izrael csütörtökön felfüggesztette a Washington védnökségével újraindított béketárgyalási folyamatban való részvételét, miután az Abbász vezette, mérsékeltebb Fatah mozgalom és a Hamász szerdán átmeneti egységkormány megalakításáról állapodott meg. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael terrorista szervezetként tartja számon a Hamászt.

Abbász a központi tanács ülésének szombati napján kijelentette, hogy az új palesztin egységkormány lemond az erőszakról, el fogja ismerni Izraelt és a vele kötött eddigi megállapodásokat, de sosem fogja elismerni Izraelt "zsidó államként".

Az izraeli kormány erre úgy reagált, hogy Abbász ezzel "megadta a kegyelemdöfést a békefolyamatnak".
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CNN amerikai hírtévé egyik vasárnapi műsorában felszólította Abbászt, hogy "tépje darabokra" a megállapodást a Hamásszal.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése