Oldalak

Irak - Több szavazóhelyiséget megtámadtak

Fegyveresek legkevesebb 21 halálos áldozattal járó merényletsorozatot hajtottak végre hétfőn iraki szavazóhelyiségek ellen, ahol a biztonsági erők tagjai két nappal a teljes szavazóközösség számára rendezett parlamenti választások előtt adhatják le voksaikat.

A támadások célja láthatóan az, hogy megakasszák a választási folyamatot és eltántorítsák az ország mintegy 22 millió választásra jogosult lakóját attól, hogy szerdán éljenek szavazati jogukkal. A voksolás kivételes jelentőségű, hiszen az amerikai erők 2011-es kivonulása óta ez az első országos választás a közel-keleti országban.

Mivel az utóbbi időben fokozódott a felekezetek közti erőszak, a szavazóhelyiségeket megerősítették, és különféle biztonsági rendelkezéseket vezettek be. Néhány rendőr civil ruhában járult hétfőn az urnákhoz, hogy ne keltsen feltűnést.

Ennek ellenére hétfőn a biztonsági erők hat tagja meghalt, négyen megsebesültek, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy szavazóhelyiséghez vezető ellenőrző pontnál a Bagdadtól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Túzhúrmati városban. Egy Kirkuk közelében lévő szavazóhelyiségben egy másik öngyilkos merénylő hat rendőrrel végzett és hét továbbit megsebesített.

Szaad Maán Ibráhim, a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy aknagránát találta el a Bagdad nyugati részén fekvő Manszúr körzet egyik választási irodáját, a merényletben három katona életét vesztette, négy megsebesült. A főváros Azamíja kerületében egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantás négy halálos és tizenhárom sebesült áldozatot követelt.

Az Irak északi részén fekvő Moszul városában két öngyilkos merénylő támadt egy szavazóhelyiségre - közölte egy rendőrtiszt. Az őrök az egyik támadót lelőtték, a másik felrobbantotta magát. A biztonsági erők öt tagja megsebesült a merényletben.

Az egymillió főnyi katonaság és rendőrség tagjai azért adhatják le korábban a voksukat, hogy a választás napján teljes egészében a lakosság védelmére tudjanak összepontosítani.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése