Oldalak

Szentföld - Kerry szerint Izrael apartheidállammá válhat

John Kerry amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Izraelt egy sajtójelentés szerint, hogy a korábbi Dél-afrikai Köztársasághoz hasonló apartheidországgá válhat, ha nem valósítja meg a kétállami megoldást, Izrael és Palesztina egymás mellett élését.

"A kétállami megoldás az egyetlen valóságos alternatíva. Ha egységes állam marad (Izrael Ciszjordániával és Kelet-Jeruzsálemmel együtt), akkor Izraelből vagy apartheidállam lesz másodrangú állampolgárokkal, vagy olyan ország, amelyben lehetetlenné válik, hogy Izrael zsidó állam legyen" - idézte a The Daily Beast című amerikai hírportál az amerikai külügyminisztert, aki pénteken szólalt fel egy nem sajtónyilvános rendezvényen európai, orosz és japán szakértők előtt. Az eseményről hivatalos közlemény nem jelent meg.

A The Daily Beast úgy tudja, Kerry ezen a rendezvényen azt sem tartotta kizártnak, hogy az Egyesült Államok egy kész béketervet tesz le a kompromisszumra képtelen felek elé. "Tessék, emberek, itt van, vagy elfogadjátok, vagy nem" - fogalmazott a külügyminiszter a hírportál szerint.

Az amerikai közvetítéssel kilenc hónapja folyó, eddig minden eredmény nélküli izraeli-palesztin béketárgyalások határideje kedden jár le.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése