Oldalak

Szentföld - Az ENSZ feltételesen támogatja a palesztinok egységet

Az ENSZ azzal a feltétellel hajlandó támogatni a különböző palesztin szervezetek közötti megbékélést, ha tiszteletben tartják a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) azt a korábbi vállalását, hogy elismeri Izraelt, és lemond az erőszakról.
 
Robert Serry, az ENSZ-nek a közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátora a ciszjordániai Rámalláhban tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a szerdán a PFSZ és a Hamász iszlamista szervezet között kötött megállapodásról.

A találkozó alatt Robert Serryt "biztosították arról, hogy a palesztin szervezetek közötti megállapodást az elnök (Mahmúd Abbász) irányítása alatt hajtják végre az PFSZ kötelezettségvállalásai alapján" áll a Palesztin Hatóság elnökének hivatala által kiadott közleményben.

Abbász elnök hangsúlyozta, hogy a kötelezettségvállalásokban szerepel Izrael elismerése, az erőszakról való lemondás és a korábbi egyezmények tiszteletben tartása olvasható a közleményben, amely szerint a Palesztin Hatóság vezetője megismételte a béketárgyalások iránti elkötelezettségét.

Robert Serry közölte: a világszervezet a jövőben is támogatja a palesztin egységet, azon az alapon, hogy Ciszjordánia és a Gázai övezet újraegyesítése kizárólag egy legitim Palesztin Hatóság vezetése alatt történhet.
A Gázai övezet 2007 óta a Hamász ellenőrzése alatt áll, míg az Abbász vezette Palesztin Hatóság Ciszjordánia autonóm övezeteit irányítja.

Az ENSZ-koordinátor egyben felszólított valamennyi felet, "tartózkodjon az olyan intézkedések meghozatalától, amelyek árthatnak a komoly béketárgyalások folytatásának kedvező környezetnek". 

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése