Oldalak

Szarajevó - Szobrot emelnek II. János Pálnak

II. János Pál pápa szentté avatása alkalmából szobrot emelnek a tiszteletére a többségében muzulmánok lakta Szarajevóban április 30-án.
 
A boszniai sajtó beszámolói szerint az előkészületek már a végéhez közelednek, a szobrot várhatóan április 30-án, három nappal a lengyel pápa szentté avatása után leplezik le Szarajevóban.

A mintegy három méter magas szobrot a bosnyák főváros Jézus Szíve nevű katedrálisa előtt állítják fel egy 12 négyzetméteres területen. II. János Pál ezen a helyen üdvözölte a híveket 1997-es látogatásakor.


Sajtóbeszámolók szerint a szobor sziluminből (szilícium tartalmú alumínium-ötvözetből) készül, ami a várakozások szerint tartósabbnak bizonyul majd az eredetileg tervezett bronznál.


Az emlékmű felállítását a Napredak (Előrelépés) nevű horvát kulturális egyesület és a boszniai érsekség kezdeményezte még 2007-ben azzal az indoklással, hogy II. János Pál sokat küzdött Bosznia-Hercegovináért, valamint azért, hogy ott béke és jogegyenlőség uralkodjon. A beszámolók szerint a pápa 263 alkalommal beszélt Bosznia-Hercegovináról, és számos alkalommal imádkozott a békéért az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején. 

Forrás: InfoRádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése