Oldalak

Százéves a kisvárdai görögkatolikus egyházközség

Ma ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görögkatolikus egyházközség; a centenáriumi ünnepi szertartáson, délután öt órától Kocsis Fülöp megyéspüspök mutat be szent liturgiát.

Grunda János, az egyházközség parókusa az MTI-nek elmondta: az észak-szabolcsi város görögkatolikus felekezete 1914-ben lett önálló, előtte a Kisvárdával szomszédos Ajak filiája, leányegyháza volt. Az ajaki egyházközség és kisvárdai filiája az 1806-os egyházmegyei összeírás szerint a ma Ukrajnához tartozó Munkács püspökségéhez tartozott, a nyírgyulaji esperesi kerület tagjaként. A térség esperesi hivatalának központja ma már Kisvárdán van.

A kisvárdai görögkatolikus templom építését 1888-ban Orosz Pál ajaki lelkész kezdeményezte, alapkövét 1893. augusztus 6-án tették le, felszentelése 1897. június 20-án volt. Az egyházközség híveinek száma 1910-ben már meghaladta az 1100-at. (...)

Jelenleg több mint kétezer tagja van a kisvárdai görögkatolikus egyházközségnek, amely óvodát és iskolát működtet, bölcsődéje most épül, a romák által lakott településrészen pedig közösségi házat alakít ki – ismertette Grunda János. (...)

Az egyházközség fennállásának 100. évfordulójáról megemlékező mai szent liturgia után körmenetet tartanak a kisvárdai görögkatolikus templom körül, majd emléktáblát avatnak, amelyen a felekezet eddigi püspökeinek és papjainak nevét örökítik meg.

Forrás: Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése