Oldalak

Portugália - Tiltakozások a megszorítások ellen

A kormány "behódoló politikája" ellentétes a forradalom eszmeiségével...


A portugál kormány takarékossági intézkedései elleni tiltakozások árnyékolták be pénteken az úgynevezett szegfűs forradalom 40. évfordulójával kapcsolatos ünnepségeket.
 
António de Oliveira Salazar (1889-1970)
Az 1974. április 25-i forradalom hősei immár a harmadik egymást követő évben bojkottálták a lisszaboni hivatalos megemlékezéseket, mondván, hogy a kormány megszorító politikája elárulja a forradalom céljait.

"Ha a kormány nem változtat sürgősen a behódoló politikáján, a megszorító intézkedéseken és az ország elszegényítésén, akkor el kell mozdítani" - hangoztatta Vasco Lourenco tábornok tüntetők ezrei előtt a fővárosban, a forradalom egyik jelképes helyszínén.

A tábornokokkal Mario Soares egykori szocialista elnök is közösséget vállalt. A portugál demokráciát megteremtő alapítóatyák között emlegetett 89 éves Soares kijelentette, hogy a jelenlegi kormány a forradalom ellen van.

Portugáliának Görögországhoz és Írországhoz hasonlóan nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot kellett igénybe vennie 2011-ben, az ország az államcsőd elkerülésére három év alatt 78 milliárd eurós (24,1 ezer milliárd forintos) támogatást kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A nemzetközi intézmények a segítségért cserébe elvárták a 10,5 milliós ország kormányától, hogy nyesse vissza a forradalom után elfogadott szociális programokat és munkahelyvédelmi törvényeket. (...)

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése