Oldalak

Irak - Sorra robbantak a pokolgépek egy bagdadi nagygyűlésen

Tízezer fős választási rendezvényen mészároltak ismeretlenek. A helyszínen több detonáció történt, legalább másfél tucatnyian meghaltak. A robbantások után heves puskaropogást lehetett hallani.
 
Robbantás-sorozat rázta meg az egyik síita csoport választási nagygyűlését az iraki fővárosban. A merényletben legalább tizennyolcan meghaltak és huszonhárman megsebesültek - közölték pénteken az iraki hatóságok.

Mintegy tízezren gyűltek össze Bagdad keleti részén egy stadionban az Aszaib al-Hak (Igazak Ligája) síita csoport választási rendezvényén. A szervezet a szerdai parlamenti választáson induló jelöltjeinek névsorát akarta közzétenni, amikor a merényletet elkövették.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint három robbantást követően heves puskaropogást lehetett hallani a helyszínen, és a jelenlévők egy közeli épületbe menekültek.

A rendőrség és az egészségügyi tisztségviselők elmondták, hogy a sebesültek közül többen válságos állapotban vannak, így a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

Az Aszaib al-Hak nevű szervezet 2011-ben halálos merényleteket hajtott végre az amerikai csapatok ellen, és magára vállalta egy brit állampolgár és négy testőre 2007-es elrablását is. A csoportot támogatja Irán, és folyamatosan küldenek harcosokat Szíriába, a kormányerők oldalára.

A merényletet senki nem vállalta magára, de az elkövetési módszerek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettől korábban elszakadt Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita csoportra utalnak. Az ILIÁ fegyveresei gyakran hajtanak végre támadásokat közterületeken vagy kormányzati épületekben, hogy aláássák a síita többségű iraki kormány hatalmát.

Irakban az utóbbi időben megnőtt a felekezetek közötti erőszak. Az ENSZ adatai szerint 2013-ban több mint 8500 ember vesztette életét, és csupán az idei év első két hónapjában több mint 1400-an haltak meg hasonló támadásokban.

A közel-keleti országban április 30-án parlamenti választásokat tartanak, amelyeken több mint kilencezer jelölt verseng a törvényhozás 328 helyéért. A nyugati Anbár tartomány egyes részeiben a biztonsági erők és az ILIÁ sorozatos összecsapásai miatt nem lehet voksolni.

Forrás: Híradó/MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése