Oldalak

Észak-Korea eltörölte a múltját

Dzsang kivégzése után cikkek tízezreit törölték az archívumból


A phenjani sajtóorgánumok több tízezer cikket távolítottak el internetes archívumaikból Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kegyvesztetté vált nagybátyja, Dzsang Szong Tek múlt heti kivégzése után - jelentette kedden egy Észak-Koreával foglalkozó hírportál.

A KCNA észak-koreai hírügynökség hivatalos oldaláról mintegy 35 ezer koreai nyelvű és 65 ezer spanyol, angol, kínai és japán nyelvű híradást töröltek - közölte Frank Feinstein, az amerikai NK News hírportál elemzője. A Rodong Sinmun, a koreai kommunista párt lapjának archívumából pedig nagyjából 20 ezer cikket távolítottak el - tette hozzá.

A hivatalos hírügynökség archívuma így jelenleg csak októberig kereshető vissza.

A törlést néhány nappal azt követően hajtották végre, hogy előző héten, néhány nap leforgása alatt minden tisztségéből menesztették, letartóztatták, halálra ítélték, majd kivégezték Kim Dzsong Un mentorát, a nemrégiben még a rezsim második emberének számító Dzsang Szong Teket.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség korábban jelezte, hogy egy, az észak-koreai televízió által sugárzott dokumentumfilmből már kivágták az összes, Dzsangot ábrázoló felvételt.

Ez is "előre kitervelt lépésnek tűnik" - mondta Feinstein, hozzátéve: az, hogy a törlést "minden egyes felületen végrehajtották, azt jelzi, hogy központi utasításról volt szó".

"Először engem is sokkolt az akció szélsőségessége, azonban ez egy alaposan átgondolt döntés" - vélte egy másik, neve elhallgatását kérő szakértő.

A cikkek ezreinek eltávolításával az észak-koreai vezetésnek vagy az a szándéka, hogy újraírja a történelmet, és megszilárdítsa Kim Dzsong Un hatalmát, vagy az, hogy minden cikket töröljön, amelyben megjelenik Dzsang Szong Tek neve, de az is elképzelhető, hogy a kettő keverékéről van szó - tette hozzá.

Forrás: Magyar Hírlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése