Oldalak

Belgium - A szenátus megszavazta a gyermek eutanáziát

A belga szenátus heves vita után, de nagy többséggel a világon elsőként megszavazta, hogy az eutanáziát érintő törvénykezést kiterjesszék a gyermekekre is – tudósít a Catholic Herald.

Az új törvény gyermekek számára is lehetővé teszi, hogy kérjék az eutanáziát, abban az esetben, ha a gyermek gyógyíthatatlan betegségben szenved, súlyos fájdalmai vannak, és semmilyen kezelés sem tud javítani az állapotán.

A törvény kiköti, hogy a betegnek tudatosan kell meghoznia ezt a döntést; hogy értenie kell, mit jelent az eutanázia; valamint hogy a beteg szüleinek és az orvosi teamnek is jóvá kell hagynia a döntést. Pszichológusi szakvéleményre van szükség azt illetően, hogy a gyermek valóban elég érett-e ennek a döntésnek a meghozatalához.

A szenátus 71 tagjából 50-en szavaztak a módosítás mellett, 17-en ellene, 4 fő tartózkodott.

A Belgiumban jelenleg hatályos törvény kizárólag a 18 év felettiek számára engedélyezi az eutanáziát. 2012-ben 1432 eutanáziát hajtottak végre Belgiumban, ami 25 százalékos növekedést jelent a 2011-es adatokhoz képest.

A belga parlament 2002-ben tette törvényesen elérhetővé az országban az eutanáziát. A szenátus jelenlegi döntése akkor emelkedhet törvényerőre, ha az alsóház is megszavazza, ami valószínűleg még a jövő májusi választások előtt meg is fog történni.

Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése