Oldalak

Uruguay - Szabad a marihuánafogyasztás

Az abortusz és a"melegházasság" legalizálása után drogliberalizáció


Aláírta José Mujica uruguayi elnök a marihuána fogyasztását és előállítását lehetővé tévő törvényt. E szerint hetente 10 gramm marihuánát - grammonként 0,85-1 dollár közötti áron - vásárolhatnak a fogyasztók.

José Mujica uruguayi elnök helyi idő szerint kedden aláírta azt a törvényt, amely legalizálja a marihuána fogyasztását és előállítását a latin-amerikai országban.

A törvény értelmében hetente 10 gramm marihuánát - grammonként 0,85-1 dollár közötti áron - vásárolhatnak a fogyasztók. Ez a feketepiaci árnak mintegy 20 százaléka. Ezenkívül lehetővé teszik minden uruguayi állampolgár számára, hogy saját fogyasztásra 480 gramm marihuána előállításához szükséges, legfeljebb hat ültetvényt létesítsen, vagy 15-45 tagú fogyasztói klubok tagja lehessen, amelyek évente összesen 99 ültetvényt tarthatnak fenn.

A marihuána az indiai kender (kannabisz) szárított virága, magja és levele. A fogyasztók decembertől (a kannabisznak addig be kell érnie) gyógyszertárban vásárolhatják meg a maximális adagot, de csak úgy, ha előre regisztráltatják magukat az országos kábítószerügyi hivatalnál.

Uruguay a világ első országaként tavaly decemberben legalizálta a teljes marihuána-előállítási és értékesítési láncot. A törvény miatt Nobel-békedíjra jelölték a 78 éves José Mujica elnököt - egykori marxista gerillát -, aki szerény életvitele és filozofikus beállítottsága miatt a nemzetközi baloldal kedvence.

A törvény fő célja az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítása. A marihuána legnagyobb része Paraguayból érkezik az országba. Uruguayban viszonylag alacsony a bűnözési ráta, de az elítéltek egyharmada kábítószerrel való visszaélés miatt került rácsok mögé.

Uruguay az 1973-1985 közötti katonai diktatúra után Latin-Amerika legliberálisabb országa lett, ahol engedélyezték az azonos nemű párok házasságát és az abortuszt is.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése