Oldalak

Csehország - Cseh tolmácsot kértek a cseh parlamentben

Daniel Korte, a TOP 09 párt képviselője szerint a szlovák származású kormányalelnök-pénzügyminiszter olyan nyelvet beszél, mely csak hasonlít a cseh nyelvhez. Ezért tolmácsot kért. Jan Bartoska, az ülést vezető kereszténydemokrata parlamenti alelnök ezt elutasította.

Andrej Babis, a cseh kormány szlovák származású alelnöke és pénzügyminisztere parlamenti felszólalásainak irodalmi cseh nyelvre tolmácsolását kérte szerdán Prágában egy ellenzéki parlamenti képviselő.

"Az a keveréknyelv, amelyet Babis pénzügyminiszter úr beszél, csak messziről hasonlít a cseh nyelvhez" - jelentette ki Daniel Korte, a TOP 09 párt képviselője az alsóház szerdai ülésén.

Rámutatott: a házszabály szerint a cseh parlamentben ugyan minden képviselő szabadon használhatja az anyanyelvét, de a házelnöknek egy képviselő kérése esetén is biztosítania kell a beszéd átültetését cseh nyelvre.

A szlovák származású Babis, aki egyben az ANO (Igen) mozgalom elnöke, cseh nyelvű beszédeit rendszeresen szlovák szavakkal, kifejezésekkel tarkítja.

"A miniszterelnök-helyettes úr csehül beszél, nem látok okot arra, hogy tolmácsot hívjunk" - reagált a szokatlan kérésre Jan Bartoska, az ülést vezető kereszténydemokrata parlamenti alelnök.

A filológus végzettségű Korte kérése parázs vitát váltott ki a parlamentben. Többen felvetették: sokan tájszólásban beszélnek, s felmerül a kérdés, nem kellene-e az ő felszólalásaikat is tolmácsolni.

Josef Hájek (ANO) megjegyezte, hogy morva-sziléziai szülőföldjén szinte senki nem beszél rendesen csehül, a parlamentben pedig több képviselőtársa különféle idegen és latin kifejezéseket használ beszédeiben. "Kérem, hogy ezeket számunkra, a bányászivadékok számára, mindig fordítsák le csehre" - jelentette ki Hájek.

"Megijedtem, amikor Korte képviselőtársam kérését hallottam" - mondta a kommunista Miroslav Opálka. Kifejtette: sziléziai származású, s otthon, illetve rokonsága körében többnyire a sziléziai nyelvet használják.

Jirí Zlatuska (ANO), a képviselőház oktatásügyi bizottságának elnöke szerint kérése alátámasztásához Kortének szakértői bizonylatot kellene hoznia, hogy Babis valóban nem beszél csehül, s nem lehet érteni, amit mond. "Nincs semmiféle általános szabály arra, hogyan beszéljünk" - szögezte le Zlatuska.

A cseh alsóház házszabálya szerint minden képviselőnek szóban és írásban joga van szabadon használnia anyanyelvét a parlamentben. Az érintettek más nyelvű írásbeli megnyilvánulásait automatikusan csehre fordítják. (...)

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése