Oldalak

Ukrajna - Négyszáz amerikai zsoldos harcol az ország keleti területein

Német hírszerzési értesülésre hivatkozva azt állítja egy német lap, hogy Kelet-Ukrajnában amerikai zsoldosok segítik az ukrán hadsereget. A Fehér Ház nem kommentálta a hírt, pedig korábban badarságnak nevezte az állítást az USA kijevi nagykövete.

Négyszáz amerikai zsoldos harcol Kelet-Ukrajnában a kijevi kormány oldalán - írta a Bild am Sonntag hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

A berlini kancellári hivatalban április 29-én tartott értekezleten a német hírszerzés (BND) képviselői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az Academi - korábbi nevén Blackwater - amerikai biztonsági cég 400 zsoldosa tevékenykedik Ukrajna keleti részén a hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve.

A világ legerősebb magánhadseregével rendelkező Academi fegyveresei az oroszbarát szakadárok megtörését célzó gerillaakciókat szerveznek és hajtanak végre Szlovjanszk térségében - közölték a BND vezetői a Bild am Sonntag szerint.

Az Academi ukrajnai tevékenységéről először a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség számolt be néhány hete, jelentése szerint a zsoldosok az ukrán rendőrség Szokol nevű különleges egységek egyenruháját viselik, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Academihez tartozó Greystone 150 fegyverese harcol az ukrán hadsereg oldalán. 

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Geoffrey Pyatt badarságnak nevezte ezeket az állításokat, az Academi pedig egy március 17-én kiadott sajtóközleményben tagadta és orosz propagandának minősítette a társaság ukrajnai szerepvállalásáról szóló híreket.

Ugyanakkor a BND-nek éppen az amerikai partnerszolgálatok erősítették meg, hogy a magánhadsereg fegyveresei fedett műveleteket hajtanak végre Ukrajnában. Az azonban nem ismert, hogy az Academi kitől kapta a megbízást a Bild am Sonntag szerint.

Caitlin Hayden, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a német lappal csupán annyit közölt, hogy nem kommentálja az amerikai titkosszolgálatok és Németország együttműködésének részleteit. A BND nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Bild am Sonntag szerint a BND arról is tájékoztatta a kormányt, hogy az orosz légierő szándékosan megsértette az ukrán légteret. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök április 26-án bejelentette, hogy orosz katonai repülőgépek aznap éjjel hét alkalommal megsértették az ukrán légteret, azzal a szándékkal, hogy provokálják Ukrajnát és háborút idézzenek elő. A Kreml akkor tagadta az ukrán kormányfő állítását.

Forrás: origo/MTI/AP/Darko Vojinovic

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése