Oldalak

Ukrajna - Visszafordítottak egy orosz ortodox egyházi vezetőt

Ilarion metropolita kitüntetést adott volna át egy ukrán papnak Dnyipropetrovszkban, de a város repülőterén visszafordították, el kellett hagynia az országot - át - adta hírül a Reuters.

A moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője pénteken próbált Ukrajnába utazni, hogy kitüntetést adjon át egy ukrán papnak Dnyipropetrovszkban. A város repülőterén azonban visszafordították, el kellett hagynia az országot. "Nem szolgáltak semmiféle magyarázattal - mondta Ilarion a Rosszija 24 orosz tévécsatornának. "Nyilvánvalóan rajta vagyok - és valószínűleg más egyházi méltóságok is -, azoknak a listáján, akiknek megtiltották a belépést Ukrajnába" - tette hozzá. Az ukrán határőrség nem volt hajlandó nyilatkozni a történtekről.

Az orosz ortodox egyház kinyilvánította, hogy nem áll egyik fél oldalára sem az ukrán-orosz konfliktusban. A Reuters ugyanakkor megjegyzi, ha valóban létezik ilyen egyházi feketelista, akkor az azt mutatja, hogy Kijevet aggaszthatja az orosz papok ténykedése, az ukrán kormány úgy vélheti, hogy a magas rangú orosz papok fenyegethetik Ukrajna egységét. Az orosz ortodox egyház befolyása nem szűnik meg Oroszország határainál, hanem azokon túl is milliókra hathat a volt szovjet tagköztársaságok területén. Ennél fogva - így a brit hírügynökség - az egyház Vlagyimir Putyin orosz elnök természetes szövetségese a terület-visszaszerzést célzó politikában.

Az orosz egyházat már nem egyszer érték olyan bírálatok, melyek szerint túl szoros szövetségese a Kremlnek, a Nyugat pedig azzal is megvádolta, hogy társadalmi nyugtalanságot szít Ukrajnában, s ezzel a szakadárok malmára hajtja a vizet.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése