Oldalak

Ukrajna - Nagyszabású hadműveletbe kezdett a hadsereg

Ukrán hadművelet indult hajnalban Szlovjanszk visszafoglalására, mely során oroszbarát szakadár fegyveresek lelőtték az ukrán erők két katonai helikopterét. Eközben Washingtonban és Berlinben Angela Merkel és Barack Obama találkozójára készülnek, melynek fő témája Ukrajna lesz majd.

Az ukrán hadsereg nagyszabású hadműveletet indított péntek hajnalban az oroszbarát szakadár fegyveresek által ellenőrzött, kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, és egy ukrán szakértő szerint visszafoglalta a város nagy részét. (Ismert egy hete itt tartják fogva az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) katonai megfigyelőinek egy csoportját.)

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katona-politikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az ukrán katonák felszámolták a szakadárok városszéli közúti ellenőrző pontjait, és ellenőrzésük alá vonták a televíziós központot.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség legfrissebb híre szerint reggel hét órára (magyar idő szerint hat órára) a műveletben részt vevő ukrán helikopterek befejezték köröző repülésüket a Donyecktől mintegy száz kilométerre északra fekvő város felett, és a településen egyelőre csönd honol.

Egyre aktívabbak az orosz hírszerzők

Megélénkült az orosz hírszerzés félig nyílt és titkos információszerző tevékenysége hazánkban az ukrajnai válság nyomán – értesült a Magyar Nemzet katonai forrásból. Mivel olyan ütközőzónában vagyunk , ahol egymás titkait igyekeznek kifürkészni a nyugati és a keleti nagyhatalmak, a magyar elhárító szervezeteknek egyre több a feladatuk, melyhez többletforrásra lenne szükség.

Az oroszbarát szakadárok lelőttek két helikoptert

Oroszbarát szakadár fegyveresek lelőtték az ukrán erők két katonai helikopterét, s az egyik pilóta meghalt, a másikat foglyul ejtették – mondták. A helikopterek lelövéséről Vjacseszlav Ponomarjov, a város önjelölt szakadár polgármestere beszélt az Interfax orosz hírügynökségnek.

Az ukrán hadművelet a szakadárok egy képviselője szerint hajnali öt órakor (magyar idő szerint hajnali 4) kezdődött deszantegységek bevetésével, s a deszantosokat páncélos harcjárművek fedezték.

Ukrajnáról tárgyal Merkel és Obama

Eközben Washingtonban és Berlinben Angela Merkel és Barack Obama pénteki washingtoni találkozójára készülnek. Először látogat ugyanis a német kancellár az Egyesült Államokba az őt személyesen is érintő lehallgatási botrány egy évvel ezelőtti kirobbanása óta, az amerikai elnökkel azonban most mégis mindenekelőtt Ukrajnáról tárgyal majd.

Csütörtök késő esti berlini diplomáciai értesülések szerint szó lesz az Oroszország ellen tervezett újabb szankciókról, amelyek már nem csupán egyes személyeket, illetve vállalatokat, hanem egész gazdasági ágazatokat érintenének. Amerikai sajtójelentések szerint a Fehér Házban vannak olyan erők, amelyek Oroszországgal szemben mielőbbi és az eddiginél keményebb fellépést sürgetnek, Barack Obama ezzel szemben – a német kancellárral összhangban – az óvatosabb, illetve körültekintőbb magatartás híve.

A látogatás előestéjén Merkel telefonbeszélgetést kezdeményezett Vlagyimir Putyinnal, és az orosz vezető segítségét kérte a Kelet-Ukrajnában fogva tartott hét EBESZ-megfigyelő, köztük négy német állampolgár kiszabadításához.

A kancellár szóvivője szerint Merkel kérte az orosz elnöktől, hogy vesse latba befolyását a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok körében, egyben figyelmeztette Putyint arra a felelősségre, amelyet Oroszország az EBESZ tagjaként visel.

Csütörtöki események

Putyin csütörtökön az ukrán katonai egységek kivonását sürgette a délkeleti országrészből. Joe Biden amerikai alelnök a nemzetközi jog tiszteletben tartására, David Cameron brit miniszterelnök pedig a genfi megállapodás végrehajtására szólította fel Oroszországot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter értelmetlennek nevezete a Moszkva elleni szankciókat.

Forrás: Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése