Oldalak

Szudán - "Hitehagyás" miatt halálra ítéltek egy keresztény nőt

Egy 27 éves nő Szudánban három napot kapott, hogy megtagadja keresztény vallását, de nem volt hajlandó visszatérni az iszlám hitre, ezért kötél általi halálra ítélték.

Hitehagyás miatt halálra ítélt csütörtökön egy kartúmi bíróság egy 27 éves nőt, figyelmen kívül hagyva a nyugati nagykövetségek felszólítását, hogy biztosítsák a szabad vallásgyakorláshoz való jogát. Az elítélt keresztény, és azt hangoztatta, hogy soha nem változtatta meg a vallását.

A nyolc hónapos terhes asszonyt húsz hónapos fiával együtt tartják fogva közölte az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet, amely a nő azonnali szabadon bocsátását követelte.

Abbász Mohammed al-Kalifa bíró közölte: a nő előzőleg három napot kapott, hogy megtagadja a vallását, de nem volt hajlandó visszatérni az iszlám hitre, ezért kötél általi halálra ítéli.

A tárgyaláson előzőleg egy muzulmán vallási vezető próbálta meg meggyőzni az asszonyt, aki azonban közölte a bíróval: mindig is keresztény volt, és soha nem változtatta meg vallását.

Meriam Jahíja Ibrahim Isagot házasságtörés miatt száz korbácsütésre is ítélték. Ez a vád azon alapul, hogy keresztény férfihez ment feleségül, márpedig a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría szerint muzulmán nő csak muzulmánhoz mehet feleségül.

A fiatal nő közömbösen fogadta az ítélet csütörtöki kihirdetését.

A bíróságnál az ítélet ellen mintegy ötvenen tiltakoztak, "a vallásszabadság alkotmányos jog" feliratú transzparensekkel a kezükben.

Az ítélethirdetésen több nyugati diplomata is jelen volt. Kedden az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Hollandia nagykövetsége már "mély aggodalmát" fejezte ki a szudáni nő ügye miatt, és felszólította a kormányt a vallásszabadság tiszteletben tartására.

Az Amnesty International szerint Isag asszony anyja után ortodox keresztényként nevelkedett, muzulmán apja ugyanis nem élt a családdal. Később az állítólagosan hitehagyott nő egy dél-szudáni keresztény férfihez ment férjhez.

A saríát 1983-ban vezették be Szudánban, de ritkák a halálos ítéletek.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése