Oldalak

Brazília - Kártérítést kapnak a második világháború "gumikatonái"

A brazil kormány kártalanítja azt a több ezer munkást, akiknek a második világháború idején a szövetséges hatalmak kiszolgálásáért keserves munkát kellett végezniük a helyi kaucsukfa-ültetvényeken - jelentette híroldalán a Globo brazil televíziós csatorna.

A parlament alsóháza szerdán szavazta meg az egyszeri kártérítésről szóló jogszabályt, amelyet a szenátus még áprilisban hagyott jóvá.

Az úgynevezett gumikatonákat a brazil kormány a második világháború idején küldte dolgozni az ültetvényekre az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében. Az amerikai-brazil egyezmény azután született, hogy Japán 1941-ben elfoglalta Malajziát, aminek nyomán akadozni kezdett a szövetségesek számára szükséges gumiutánpótlás. A munkakörülmények az Amazonas-vidéki kaucsukfa-ültetvényeken különösen embert próbálóak voltak, az ott dolgozók közül mintegy 20 ezren haltak meg, sokan közülük maláriában.

Arlindo Chinaglia parlamenti alelnök méltányossági minimumnak nevezte a kártérítéssel kapcsolatos törvény elfogadását. A jogszabály értelmében átszámítva fejenként közel 2,5 millió forintot fizetnek a még életben lévő 6 ezer egykori munkásnak, akik ma már 80 évesek vagy annál idősebbek. Az elhunyt "gumikatonák" összesen mintegy 7 ezer hozzátartozója is jogosult az egyszeri kártérítésre. Az ígért összeget még az év végéig megkapják az érintettek. Anibal Diniz szenátor szerint a gumiültetvények egykori dolgozói nemzeti hősök

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése