Oldalak

Szíria - Kivonulnak Homszból a felkelők

A tűzszünetet követően pedig kivonulnak a csaknem két éve ostromolt, stratégiai jelentőségű városból - jelentették pénteken egybehangzóan különféle források.

A tűzszünet helyi idő szerint délben lépett hatályba, s azóta nem folynak összecsapások. A megállapodás értelmében harcosok ezrei távozhatnak északi irányban a fegyverükkel együtt a sokszor a forradalom fővárosának nevezett közép-szíriai településről.

A 40 négyzetkilométer területű városnak a 2 négyzetkilométeres óvárosa és annak közvetlen környéke van még a felkelők kezén. A kivonulás még nem kezdődött meg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közlése szerint a harcosok Homsz tartomány északi, falusias részébe távoznak. A kivonulást állítólag az ENSZ felügyeli, de ezt még nem erősítették meg a világszervezet illetékesei.

A felkelők közül sokan bizalmatlanok. "Nem bízunk a rendszerben. Ha bármiféle lövöldözés kitör, vagy csapdát állítanak, az egész dolog összeomlik.... Megpróbáljuk kijuttatni a harcosok első csoportját, és közben figyelünk" - mondta egyikük.

A harmadik legnagyobb szíriai város, Homsz stratégiai fontosságát az adja, hogy a tőle 130 kilométerre délre fekvő Damaszkuszt és Aleppó északi nagyvárost összekötő vonalon fekszik.

A kormányerők győzelmének nagy propagandaértéke van Bassár el-Aszad szíriai államfő számára egy hónappal az elnökválasztás előtt - jegyzik meg a hírügynökségek.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése