Oldalak

Ukrajna - A hadsereg megtisztította Szlovjanszkot a szeparatistáktól

Az ukrán hadsereg által a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál indított hadműveletben két ukrán katona veszítette életét és hét megsebesült, míg a másik oldalnak nagyobb veszteségei vannak – közölte a honlapján közzétett pénteki nyilatkozatában Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő. Eközben Oroszország kezdeményezte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását.

Turcsinov azt állította, hogy a lázadók „jelentős veszteségeket szenvedtek: sok a halott és a sebesült”. Közlése szerint az ukrán különleges egységeknek sikerült elfoglalni az összes megerősített ellenállási pontot és úttorlaszt a Szlovjanszk városa körül, amelyet teljesen körülzártak, és a támadás folytatódik.

Ugyanakkor az ügyvivő elnök elismerte: a hadművelet „lassabban halad, mint szeretnénk”. Véleménye szerint ennek oka az, hogy a katonai akció sűrűn lakott körzetekben zajlik. Ezenkívül a háztömbökből az ukrán katonákra lőnek – tette hozzá.

„Követeljük, hogy a terroristák, szabotőrök és mindazok, akik fegyvert emeltek országunk ellen, tegyék le a fegyvert, adják meg magukat, engedjék szabadon a túszokat, és ürítsék ki a megszállt épületeket” – mondta az ügyvivő államfő.

„Biztonsági erőink más államok zsoldosaival, terroristákkal és bűnözőkkel harcolnak, akik túszokat ejtenek, gyilkolnak és embereket kínoznak, fegyverrel a kezükben Ukrajna területi egységét és stabilitását fenyegetik” – mondta Turcsinov.

Folytatódik a támadás

„Fő célunk az, hogy megvédjük az embereket és megakadályozzuk, hogy a lakosság körében áldozatok legyenek.” Turcsinov leszögezte, hogy a „terroristák elleni támadás” folytatódik.

Az ügyvivő államfő megismételte, hogy aki leteszi a fegyvert és nem követett el súlyos bűncselekményt, annak nincs mitől tartania. A gyilkosokat és azokat, akik embereket kínoztak, azonban meg fogják büntetni. Turcsinov emellett felszólította Oroszországot, hogy szüntesse be a fenyegetőzést és megfélemlítést és állítsa le a provokációit.

Véres összecsapás volt Odesszában

Összecsapás volt pénteken Odesszában az ukrán egység támogatói és oroszpártiak között; egy ember életét vesztette – közölte az ukrán belügyminisztérium. A mintegy másfél ezer, Kijev oldalán tüntető felvonulót – nagyrészt az Odessza futballcsapat híveit – botokkal, kövekkel, petárdákkal támadták meg a sisakot viselő oroszpártiak. A rendőrség közbeavatkozott és szétválasztotta őket, de addigra egy embert már olyan súlyosan megsebesített egy lövés a mellkasán, hogy meghalt, mielőtt a mentők megérkeztek volna. Az összecsapásban tucatnyian sebesültek meg. Az egymilliós kikötővárosban eddig viszonylagos nyugalom honolt.

Oroszország összehívná a Biztonsági Tanácsot

Oroszország pénteken kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását a kijevi kormány Ukrajna délkeleti részén indított „megtorló hadművelete” miatt – közölte az orosz ENSZ-képviselet sajtószolgálata. Az orosz ENSZ-képviselet sajtószolgálatán az orosz hírügynökségeknek elmondták, hogy a nyílt ülésre röviddel az ENSZ BT májusi munkaprogramjával foglalkozó zárt ülés után kerül sor. Utóbbit közép-európai idő szerint pénteken 20 órára tűzték ki.

Ukrán különleges egységek péntek reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban páncélosok és légierő támogatása mellett hadműveletet indítottak az oroszbarát szakadárok ellen, akik középületeket kerítettek hatalmukba és kikiáltották a „donyecki népköztársaságot”.

Forrás: Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése