Oldalak

Szentföld - A Gázai övezetben élő keresztények különösen várják Ferenc pápát

A peremvidéken élnek, szeretnének eljutni a pápai misére – a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus honlapja tudósít helyzetükről.

A Gázai övezetben nem érzékelhető az az óriási készülődés, amely megelőzi Ferenc pápa érkezését. Olyan terület ez, amely a média figyelmét is elkerüli. Éppen ezért oly kedves Ferenc pápának, aki a peremvidékek iránti figyelemre buzdítja a keresztényeket. A gázai keresztények kis közösségének sokszor olyan közegben kell tanúságot tennie hitéről, amely ellenséges a kereszténységgel szemben. 

Mindennap találkoznak egymással a keresztény negyedben, rózsafüzért imádkoznak, részt vesznek a szentmisén, családias légkörben elbeszélgetnek. A közösségben ortodoxok és római katolikusok is vannak. Két papjuk, Jorge és Mario atya Bergoglio pápa keresztneveit viselik, az egyikük ráadásul argentin. Ferenc pápa ezért még kedvesebb a szívüknek.

Néhány hónappal ezelőtt támadás érte a plébániát, tűz ütött ki, amely azonban szerencsére nem tett nagy kárt az épületben. A rendőrség néhány napon belül letartóztatta az elkövetőket. Jorge atya nyilvánosan megbocsátott nekik, ezért szabadon engedték őket. Párbeszédet kezdett velük és családjukkal, így ellenségből baráttá váltak, tisztelettel adóznak a plébániának. 

A gázai keresztények nagyon szeretnének eljutni Betlehembe a pápai szentmisére május 25-én. Hatszáz fő részére kértek engedélyt az izraeli hatóságoktól. Egy család meghívást kapott a pápával együtt elköltött ebédre is. Sokan szeretnének találkozni vele, imádságára bízni sorsukat.

Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése