Oldalak

Szentföld - Az izraeli megszállás befejezését sürgették a palesztinok az évfordulón

Összetűzések robbantak ki az izraeli rendfenntartó erők és palesztin tüntetők között Ciszjordániában csütörtökön, a nakba, azaz a palesztin nemzeti katasztrófa 66. évfordulóján, amelyen arabok százezreinek száműzötté válásáról emlékeztek meg.

Az összecsapásokban két palesztin fiatal meghalt, aminek hatására a Palesztin Hatóság azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszti a biztonsági együttműködést Izraellel. Délben az egész Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partvidékén is megszólaltak a szirénák. Hatvanhat másodpercre megállt az élet, a palesztinok, akik Ciszjordánia-szerte és a Gázai övezetben felvonulásokat tartottak, a 66 évvel ezelőtti "nemzeti katasztrófa" évfordulójára emlékeztek. Izraeli katonák délután agyonlőttek két tüntetőt, miután palesztin fiatalok tucatjai kövekkel kezdték dobálni az izraeli biztonsági erők tagjait az egyik ciszjordániai katonai ellenőrzőpont közelében, az Ofer börtön környékén.

A rámalláhi kórház sürgősségi osztályának vezetője elmondta, hogy a 17 és 22 éves áldozatokat a felsőtestükön érte találat. Az izraeli hadsereg nem nyilatkozott a történtek ügyében, mondván, hogy az ügyben a határőrség illetékes. Izrael államot 1948. május 14-én kiáltották ki, a palesztinok azóta minden évben megemlékeznek a "katasztrófa" napjáról. A függetlenség kikiáltását követő első, 1948-49-es arab-izraeli háború következményeként 700 ezer palesztin vált menekültté. A menekültek és leszármazottaik száma ma 4,5 millióra tehető. "A nakba 66. évfordulóján reméljük, hogy idén véget érnek hosszú szenvedéseink. Ideje véget vetni a modernkori történelem leghosszabb megszállásának, és ideje lenne annak is, hogy Izrael vezetői megértsék, a palesztinoknak nincs más hazájuk Palesztinán kívül" - mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló beszédében elutasította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon követelését, hogy fogadják el Izraelt zsidó nemzetállamként, és ahhoz hasonlította azt, mintha arra kérnék őket, hogy "tagadják meg a népüket és az 1948-ban elszenvedett borzalmakat". "Egy kizárólagosan zsidó állam koncepciója szükségszerűen a nakba megtagadásával járna. Azt üzeni nekünk: ez itt a mi földünk. Törvénytelenül vagytok itt, időlegesen, tévedésből" - mondta Erekát.

A menekültek visszatérési jogának elismerése az egyik fő vitapont az izraeli-palesztin békefolyamatban. 1948 óta minden izraeli kormány - bal- és jobboldali egyaránt - ellenezte a visszatéréshez való jogot, mondván, hogy a tömeges bevándorlás veszélyeztetné Izrael létét zsidó államként, akkor ugyanis a zsidók hamar kisebbségbe kerülnének az országban. Csütörtök este a palesztin biztonsági szolgálatok szóvivője közölte: "A palesztin vezetés nem nézheti karba tett kézzel az izraeliek erőszakosságát, aminek a legutóbbi áldozata két fiatal ma Rámalláhban". Adnán al-Damiri kiemelte, hogy a két fiatalt éles lőszerrel találták el. "A palesztin vezetés arra kényszerül, hogy komolyan fontolóra vegye a biztonsági együttműködés felfüggesztését az izraeli féllel" - tette hozzá.

Az izraeli sajtó értesülései szerint a biztonsági erők számára nagyon fontos az együttműködés a palesztinokkal, különösen, ha egy konkrét személyt akarnak "célzottan likvidálni" a Gázai övezetben, illetve ha terrortámadástól tartanak Ciszjordániából.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése