Oldalak

Litvánia - Nem vehetnek energiaitalt kiskorúak

Megszavazta csütörtökön a litván parlament, hogy a jövőben a 18 év alattiak számára ne árusíthassanak energiaitalt.

A novemberben hatályba lépő és az Európai Unióban (EU) eddig példa nélküli intézkedésre a törvényhozásban jelen lévő 96 képviselő közül 88 voksolt igennel, 8-an pedig tartózkodtak.

A litván egészségügyi minisztérium hangsúlyozta: a többi uniós tagállamban legfeljebb nem javasolják, hogy a kiskorúak energiaitalokat fogyasszanak, tiltó intézkedést azonban még egyik ország sem léptetett életbe. Almantas Kranauskas, a szaktárca egyik illetékese reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hamarosan más tagállamok is követik majd a litván példát.

Hozzátette: az energiaitalok fogyasztása azok magas koffeintartalma miatt hozzászokást és hiperaktivitást okoz, valamint - egyes tudósok szerint - a fiatalokat a kábítószer kipróbálására késztetheti. A parlamenti határozat szerint energiaitalnak minősülnek azok az üdítők, amelyek literenként több mint 150 milligramm koffeint, illetve ezen felül még olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek stimulálják a központi idegrendszert.

Egyesek attól tartanak, hogy a 3 millió lakosú balti államban életbe lépő tilalomnak negatív következményei lesznek a szénsavasüdítőital-ágazatra. Eugenijus Gentvilas liberális képviselő szerint az intézkedés jelentős költségekkel jár és hatalmas káoszhoz fog vezetni.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése