Oldalak

Izrael a Jóm Kippúrt is munkaszüneti nappá tenné az ENSZ-ben

Izrael kampányt indított azért, hogy az ENSZ nyilvánítsa munkaszüneti nappá a világszervezeten belül a Jóm Kippúrt, az engesztelés ünnepét, amely a judaizmus legszentebb napja.

Ron Prosor, Izrael ENSZ-nagykövete pénteken levélben hívta fel az ENSZ tagállamainak figyelmét, hogy a három nagy monoteista vallás közül csupán kettő - a kereszténység és az iszlám - ünnepeit jegyezte be az ENSZ hivatalos munkaszüneti napjai közé.

"Véget kell vetni az ENSZ-nél tapasztalható megkülönböztetésnek" - hangsúlyozta Prosor levelében. Hozzátette, hogy a Jóm Kippúr előtti napokban a zsidók világszerte a megbékélésre és a megbocsátásra törekszenek, aznap pedig böjtölnek, tartózkodnak a munkától, imádkoznak és elmélkednek.

A zsidó állam ENSZ-nagykövete felkérte a 192 további nagykövetet, csatlakozzanak a kampányhoz úgy, hogy aláírják a Jóm Kippúr világszervezetbeli szünnappá nyilvánítására buzdító felhívást.

Az ENSZ-ben jelenleg tíz hivatalos ünnepnapot tartanak, beleértve a keresztény karácsonyt, nagypénteket, valamint a muszlim Eíd al-Fitr és Eíd al-Adha ünnepeit is. Ez utóbbiak ENSZ-szabadnapok közé emeléséről 1998-ban hozott határozatot a világszervezet közgyűlése. A hat további munkaszüneti nap a nagy amerikai ünnepnapokat takarja: újév napját, az elnökök napját, a háborús hősök emléknapját, a függetlenség napját, a munka ünnepét és a hálaadást.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése