Oldalak

Gyulafehérvár - Átadták a Szent Mihály székesegyház felújított fejedelmi kapuját

A Kárpát-medencei Örökségvédelmi Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Teleki László Alapítvány és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség közreműködésével felújított gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház fejedelmi (déli) kapujának ünnepélyes átadására május 21-én, szerdán 15 órakor került sor dr. Jakubinyi György érsek és L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő jelenlétében.

Az ezeréves gyulafehérvári püspökség székesegyházában, a déli mellékhajóba nyíló díszes kapuzat a közép-európai román kori művészet egyik ékessége. Kiemelkedő jelentőséget kölcsönöz a kapuzatnak, hogy a püspökség korábbi székesegyházának legfontosabb szobrászati emlékét őrzi, ugyanis timpanondomborműve egy korábbi kapu hasonlóan Maiestas Domini témájú relieffel díszített ívmezejének hátoldalára készült. A fejedelmi kapu történeti elnevezése a 16-17. században betöltött funkciójára utal.

A restaurátori munkálatokat Asztalos György kőszobrász restaurátor végezte, az ívmező belső festett faragványának tisztítása, konzerválása Hegedűs Judit és Samu Erika festőrestaurátorok bevonásával történt.

A kapu rézborítású, fából készült bejárata Tövissi Zsolt építész tervei alapján, a csíkszeredai Bors János asztalos és a szentannai Alroti kft, Benta Tibor bádogos készítették.

„A szűk kapun menjetek be! Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – sokan bemennek rajta. Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják.”   Mt  7,13-1

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érdekség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése