Oldalak

Görögország - A szélsőbal vezet Athénban és a fővárosi régióban is

Az exit pollok szerint a Sziriza szélsőbaloldali párt sikerét hozták a Görögországban vasárnap megtartott regionális és helyhatósági választások.

A mediterrán ország legnépesebb - a lakosság közel 40 százalékának otthont adó - régiójában, az Athént övező Attikában a régió elnöki posztjáért folyó versenyben a Sziriza jelöltje, Rena Duru a szavazatok 27-31 százalékára számíthat, és ezzel maga mögé utasítja az országrész jelenlegi vezetőjét, a szocialisták támogatását élvező Jannisz Szguroszt, aki a voksok 20-24,5 százalékát zsebelheti be.

A régió és az ország fővárosában, Athénban szintén a radikális baloldali koalíció jelöltje, Gabriel Szakellaridisz vezet a baloldal favoritja, Jorgosz Kaminisz előtt.

Az ellenzék legfőbb erejének számító Sziriza ellenzi az országnak nyújtott külföldi mentőcsomagot és az azzal járó súlyos megszorításokat.

Az Antonisz Szamarasz kormányfő vezette Új Demokrácia (ND) jelöltjei Attikában és Athénban is a harmadik helyre szorultak.

Az athéni polgármesteri székért és az attikai elnöki tisztségért folyó versenyben az Arany Hajnal - 14-17 százalékos, illetve 9-11 százalékos eredménnyel - is jól teljesített, dacára annak, hogy a szélsőjobboldali párt két jelöltjét bűncselekménnyel gyanúsítják.

A mandátumok végleges sorsa várhatóan a legtöbb nagyvárosban és mind a 13 régióban a jövő vasárnap - az európai parlamenti (EP) választásokkal egy időben - esedékes második fordulóban dől majd el. A közvélemény-kutatások szerint a mostani választások eredményének döntő hatása lesz az EP-választásokra is, amelyeken a legfrissebb felmérések szerint az Új Demokráciát megelőzve a Sziriza lesz a befutó.

A több mint 11 millió lakosú Görögországban a szavazás elméletileg kötelező, és csak azok mentesülnek alóla, akik több mint 200 kilométerre vannak választókerületüktől vagy elmúltak 70 évesek.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése