Oldalak

Egyesült Királyság - Leicestert választotta III. Richárd végső nyughelyéül a bíróság

Anglia felső bíróságának döntése értelmében Leicesterben temetik el III. Richárdnak, Anglia középkori uralkodójának maradványait, amelyeket két évvel ezelőtt találtak meg, a város egyik parkolójának építése során.

A York-ház utolsó királyának jelenkori leszármazottai azt akarták, hogy 1485-ben elhunyt ősüket az észak-angliai Yorkban, 26 hónapos uralkodásának északi hatalmi központjában temessék el. Ezért indítottak bírósági eljárást.

Az ügyben illetékes három bíró pénteki döntése szerint azonban semmi sem indokolja, hogy megváltoztassák a brit igazságügyi minisztérium korábbi döntését, amelyben engedélyezte Leicesternek a csontok újratemetését. A néhai uralkodó maradványait a város világhírű katedrálisában helyezik örök nyugalomra.

A csontok megtalálása 2012-ben az utóbbi évek egyik legszenzációsabb angol régészeti felfedezése volt. A maradványokra közel ahhoz a helyhez bukkantak rá, ahol 1485-ben a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatát vívták, amelynek során Richárd is életét vesztette. Ő volt az utolsó angol király, aki csatában halt meg.

III. Richárd az angol történelem egyik legellentmondásosabb személyisége: néhányan fenevadnak tartják, aki nem riadt vissza rokonai meggyilkolásától sem, hogy trónra léphessen, mások azt állítják, hogy ellenségei festettek róla igaztalan képet. William Shakespeare drámájában hatalomimádó púpos emberként ábrázolta.

A bírók pénteki döntése szerint "ideje volt, hogy III. Richárd király megkapja a méltóságteljes újratemetést és végre békében nyugodhasson".

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése