Oldalak

India - Golyózápor a világtörténelem eddigi "legnagyobb" parlamenti választásán

Fegyveresek támadtak egy választási tisztségviselőket szállító buszra Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részén csütörtökön, a golyózáporban egy ember életét vesztette és négyen megsebesültek.

Indiában április elején vette kezdetét a világtörténelem eddigi "legnagyobb" parlamenti választása, amelynek során több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz. A csütörtöki nap az eddigi második legnagyobb részvételt eredményezte a voksoláson, ugyanakkor országosan összesen hatan vesztették életüket a szavazással összefüggésbe hozható erőszak miatt.

A választási tisztségviselők a voksolás végeztével elhagyták a Szrinagar városától 65 kilométerre fekvő Nagbal falut, amikor a felkelők rájuk támadtak. A rendőrség elmondta, hogy egy választási biztos, a félkatonai szervezetek két tagja, valamint egy rendőr sebesült meg a merényletben.

A nap folyamán több száz tüntető köveket dobált a szavazóhelyiségekre a vitatott térségben, a biztonsági erők pedig könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására.

Az 1,3 millió választásra jogosult személy 28 százaléka adta le szavazatát csütörtökön az indiai Kasmírban - mondta Umang Narula, a Választási Bizottság munkatársa. Az 543 mandátumot számláló indiai parlament csupán hat képviselőjét választják meg Kasmírban, biztonsági megfontolásokból azonban a szavazás több napon keresztül tart.

A felkelők és szakadár politikusok arra szólították fel Kasmír lakosságát, hogy bojkottálják a szavazást, és ezzel mutassák meg, hogy nem ismerik el India fennhatóságát a térségben.

Az India és Pakisztán között felosztott Kasmír Indiához tartozó területén több fegyveres csoport küzd Újdelhi kormányzása ellen. 1989 óta mintegy 68 ezren haltak meg a fegyveres összetűzésekben.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése