Oldalak

Egyesült Államok - Bírálja Kerryt egy izraeli miniszter és az amerikai képviselőház vezetője

"Vannak olyan szavak, amelyeket nem szabad Izrael vonatkozásában használni"


Cáfolta az amerikai külügyminiszter, hogy Izraelt apartheidországhoz hasonlította volna. Korábbi sajtójelentések arról szóltak, hogy John Kerry figyelmeztette Izraelt, a korábbi Dél-afrikai Köztársasághoz hasonló apartheidországgá válhat, ha nem valósítja meg a kétállami megoldást, Izrael és Palesztina egymás mellett élését. Kerry elismerte, hogy helytelen kifejezést használt Izrael jövőbeni politikájával kapcsolatban, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ezzel vitát okozott. Cáfolta ugyanakkor a neki tulajdonított kijelentést.

Élesen bírálta az Izraelt állítólag apartheidországhoz hasonlító John Kerry amerikai külügyminisztert hétfőn a Netanjahu-kormány egyik minisztere és az amerikai kongresszus republikánuspárti vezetője. Kerry visszakozott, helyi idő szerint hétfő este cáfolta ugyan, hogy Izraelt apartheidoországhoz hasonlította volna, azt azonban elismerte, hogy nem megfelelő kijelentést használt, amit szavai szerint félreértelmeztek.

Israel Katz közlekedési miniszter, Benjámin Netanjahu kormányfő pártjának, a Likudnak egy befolyásos tagja nyilatkozatában felháborodásának adott hangot Kerry kijelentése miatt.

Az amerikai külügyminiszter egy sajtójelentés szerint ugyanis arra figyelmeztette Izraelt hogy a korábbi Dél-afrikai Köztársasághoz hasonló apartheidországgá válhat, ha nem valósítja meg a kétállami megoldást, Izrael és Palesztina egymás mellett élését.

"A kétállami megoldás az egyetlen valóságos alternatíva. Ha egységes állam marad (Izrael Ciszjordániával és Kelet-Jeruzsálemmel együtt), akkor Izraelből vagy apartheidállam lesz másodrangú állampolgárokkal, vagy olyan ország, amelyben lehetetlenné válik, hogy Izrael zsidó állam legyen" - idézte a The Daily Beast című amerikai hírportál a külügyminisztert, aki pénteken szólalt fel egy nem sajtónyilvános rendezvényen európai, orosz és japán szakértők előtt.

Vannak olyan szavak, amelyeket nem szabad Izrael vonatkozásában használni - hangoztatta Israel Katz, aki szégyenletesnek nevezte Kerry kijelentését.

Kerry Izrael odaadó támogatójának tartja magát, elkötelezett demokráciának nevezte az országot


Bírálták a külügyminisztert a washingtoni kongresszusban is. Eric Cantor, a képviselőház republikánuspárti vezetője bocsánatkérésre szólította fel Kerryt. Egyes republikánus politikusok pedig lemondását követelték, és hasonlóan foglaltak állást különböző Izrael-barát szervezetek is.

Kerry hétfő esti nyilatkozatában elismerte, hogy helytelen kifejezést használt Izrael jövőbeni politikájával kapcsolatban, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ezzel vitát okozott. Cáfolta ugyanakkor a neki tulajdonított kijelentést, és utalt arra: azt igyekezett kifejteni, hogy a kétállami megoldást a közel-keleti konfliktus rendezéséhez vezető egyetlen lehetséges útnak tartja. Azt hangoztatta, hogy Izrael odaadó támogatója volt és ma is az, elkötelezett demokráciának nevezte az országot.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése