Oldalak

Szentföld - Amerika a telepbővítések részleges befagyasztását kéri Izraeltől

Az amerikai diplomácia az Izrael által 1967-ben elfoglalt területek különálló településein az építkezések befagyasztását és a nagyobb ciszjordániai teleptömbökön kívül az új lakáspályázatok leállítását kéri Jeruzsálemtől - értesült az izraeli katonai rádió szerdán.

A július vége óta folyó palesztin-izraeli béketárgyalások felett bábáskodó amerikai delegáció a nagyobb izraeli teleptömbökön kívülre nem hivatalos építkezési tilalmat kért attól kezdve, hogy elfogadják az évtizedes viszály legfontosabb pontjainak rendezését meghatározó keretmegállapodást. Eszerint Izraelnek tartózkodnia kell majd a tervpályázatok engedélyezésétől az elszigetelt telepeken, és a tömbökön kívül nem értékesíthetnek újabb lakásokat.

Az izraeli tárgyalóküldöttség egyelőre nem reagált hivatalosan Washington hivatalosan még fel sem vetett követelésére. Az amerikaiak jelenleg elsősorban a keretmegállapodás tető alá hozásán fáradoznak, így ebben a kérdésben még nem gyakorolnak nyomást az izraeli kormányra - állítja a rádió honlapja. Jeruzsálemben tisztában vannak vele, hogy ha a tárgyalóasztalnál akarják tartani a palesztinokat az eredetileg április végéig tartó egyezkedési folyamat után is, akkor többet kell ajánlaniuk Mahmúd Abbász palesztin elnöknek egy nem kötelező érvényű keretmegállapodásnál.

A nem hivatalos befagyasztáshoz nincs szükség a kormány határozatára, ehelyett a bürokratikus lépések alkalmazásával vetnek gátat az újabb építkezéseknek. A védelmi miniszter egyszerűen elrendelheti a ciszjordániai polgári közigazgatás ilyen tárgyú üléseinek elnapolását, a belügyminiszter kötelezheti a jeruzsálemi hatóságokat a kelet-jeruzsálemi ügyek felfüggesztésére, a kormányfő pedig utasíthatja a lakásügyi minisztert az építési pályázatok leállítására.

Ha beleegyeznek az amerikaiak követelte nem hivatalos tilalomba, minden érintett cáfolhatja, és ezzel elejét veheti az esetleges politikai nyomásnak. Az amerikai külügyminisztériumnál nem kívánták sem cáfolni, sem megerősíteni a katonai rádió értesülését, és az izraeli miniszterelnöki hivatal sem válaszolt a megkeresésre.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése