Oldalak

Kárpátalja - Illúziókeltés, hogy a térség védve maradhat

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke kormánypárti parlamenti képviselőként kedden beszédet mondott a kijevi kormányt támogató tüntetésen, ahol a kárpátaljai magyarság támogatásáról biztosította az államfőt. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta, szervezetük a konfliktus kirobbanása óta igyekszik úgy politizálni, hogy csökkentse a magyar közösségre leselkedő veszélyeket.


Úgy ítélik meg, értelmetlenség és semmivel nem indokolható támogatni egy olyan, a magyarságot nyilvánvalóan lekezelő politikai erőt, amely nyíltan magyarellenes lépéseket tett például a választókörzetek magyarellenes kialakításával, polgárháborús állapotok között pedig, amikor a kárpátaljai magyarok egyértelműen Ukrajna egy Janukovics-ellenes zónájában élnek, végképp erkölcstelen politikai érdekekből veszélybe sodorni a magyarságot – érvel Kovács.

A KMKSZ ezért az elejétől fogva igyekszik úgy politizálni, hogy se a polgárháborús felek uszályába, se velük szembe ne kerüljön. Állásfoglalásaik már az ukrajnai események „szoftpolgárháborús” szakaszában is ebben a szellemben születtek, és fokozottan érvényes ez a hozzáállás, amikor a helyzet valódi polgárháborúvá látszik terebélyesedni. Kovács arra is figyelmeztet: abban reménykedni, hogy ha lángba borul az ország, Kárpátalja védve maradhat, illúziókeltés, a polgárháború fokozódása az itteni helyzet éleződését, a magyarságra leselkedő veszélyek fokozódását is jelenti.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése