Oldalak

Gyergyói románok: „Jobb élet volt, amikor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartoztunk"

Gyergyódamuk visszatérne Hargitához


Hargita megyéhez csatlakozna a moldvai Nyeámc megyéhez tartozó Damuk község. A polgármester felháborítóan kevésnek találja a bukaresti kormány által megszavazott költségvetési támogatást, ezért decemberben népszavazást tartana arról, hogy Damuk közigazgatásilag a szomszédos Hargita megyéhez kerüljön.

„Jobb élet volt, amikor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartoztunk. Az öregek, a nagyszüleink is azt mondják, hogy akkor jobb volt. Nem loptak” – nyilatkozta hétfőn a Híradónak a damuki polgármester, akinek kijelentése nagy port kavart a román médiában. Mint fogalmazott, azért szeretne csatlakozni Hargita megyéhez, mert akkor jelentősen többet költhetnének infrastruktúra-fejlesztésre.

„Nem álmodom azt, hogy tej és méz fog csorogni, ha Hargita megyéhez csatlakozunk. Nem gondolom, hogy a kutyák is kalácsot hordoznak majd, de bízok az ottani emberekben” – vélte Anton Covasan polgármester.

A románok lakta Damuk község több mit 3 ezer lakosa egyetért azzal, hogy a település a többségében magyarok lakta Hargita megyéhez csatlakozzon.

„Benne vagyok. Eddig is sokkal több előnyünk származott abból, hogy Gyergyószentmklósra jártunk, és nem Piatra Neamtra [Karácsonkőre]” – állapította meg egy férfi.

Hargita megye tanácsának elnöke szerint a damuki polgármester nyilatkozatával csak több pénzt szeretne kicsikarni az ottani megye vezetőitől, de ha komolyra fordulna a csatlakozási ügy, az Hargita megyének is javára válna.

„Azt gondolom, hogy nagyon sok vitát megoldana, hogyha a határ menti, a megyehatár-menti román település, a túlsó oldalról esetleg hozzánk csatlakozna, de ehhez még szükség van a Hargita megyei lakosok többségének a véleményére is” – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A Hargita megyéhez való csatlakozásról szóló népszavazást decemberben, a romániai elnökválasztásokkal egyszerre szeretné megtartani a damuki polgármester. A befogadó megye polgárainak is kellene ugyanakkor szavazniuk arról, hogy egyetértenek-e a valamikori Csíkvármegyéhez tartozó település csatlakozásával.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése