Oldalak

Jálics Ferenc: „Se beszéd, se írás, se olvasás”

A hetvenes években az argentin katonai diktatúra alatt elhurcolták, és fél évig fogva tartották. A rabság gyümölcseként elmélyült a szemlélődésben, melynek máig keresett mestere. A jezsuita Jálics Ferenc az általa létrehozott németországi lelkigyakorlatos házban nyilatkozott a Heti Válasznak arról, mi történik tíz nap csöndben, jógázhat-e egy katolikus, és miért rendítette meg, hogy a nyáron a magyar állam kitüntette.

„A barátomat keresték, mert baloldali gerillának hitték, s vele együtt engem is begyűjtöttek. Amikor a papírjaimból látták, hogy Magyarországon születtem, azt gondolták, orosz kém vagyok. Egyikünknél sem találtak semmit - pedig Yoriót kábítószerekkel is kezelték, hogy elkottyantson valamit, de ő akkor is csak Istenről beszélt -, így megígérték, hogy elengednek. Ennek ellenére hat hónapig bekötött szemmel, egy ágyúgolyóhoz láncolva fogva tartottak. De mi legalább túléltük - ellentétben az akkor velünk együtt elhurcolt hatezer emberrel. (...) Bilincsbe vertek, a fejünkre pedig - hogy ne ismerjük fel az őröket - kapucnit húztak; alig tudtunk lélegezni, többször majdnem meg is fulladtam" - mondja a Heti Válasz karácsonyi dupla számában Jálics Ferenc arról, miként esett 1976-ban az argentin katonai diktatúra fegyvereseinek fogságába

A magyar jezsuita szerzetes ezen élményeinek hatására mélyült a szemlélődő lelkigyakorlatban és tökéletesítette módszerét, melyhez a keleti meditatív módszerek mellett Carl Rogers pszichológusi munkásságából is merített. „Az egyház mindig azt tanította, hogy az imaélet három lépcsőfokból áll. Az első: a tízparancsolatot be kell tartani. A második: meg kell tanulni a krisztuskövetést - ehhez kell a Biblia, a szentségek, a gondolkodás és sok minden más. Ha ez megvan, akkor a teljes csönd következik, mert Istent csak így lehet megtapasztalni. Sok lelkigyakorlaton legfeljebb a legalsó lépcsőfokig jutnak el: jön a pap, az első nap beszél a házasságtörésről, a másodikon az ivásról, és így tovább, szombaton gyónás, vasárnap pedig szép befejezés. Az evangélium szerint ugyanakkor Jézus azt ígérte: egyek leszünk Istennel. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha az ember abbahagyja a gondolkodást, felfüggeszti az érzelmeit, és beleolvad a csöndbe; semmit nem csinál, csak van" - mondja lapunknak.

További részletek a Heti Válasz december 19-i számában.

Forrás: Heti Válasz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése