Oldalak

Ukrajna - Népszavazást tartanak Donyeck és Luhanszk megyében a régiók függetlenségéről

Népszavazást tartanak az oroszbarát szeparatisták vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a régiók Ukrajnától való függetlenné válásáról.

Donyeck megyében helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig járulhatnak az urnákhoz a választók, kivéve a megye északi részén lévő Szlovjanszk városát, ahol délután hatkor fejeződik be a népszavazás - mondta Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság" választási bizottságának elnöke. A megyében összesen 1527 szavazókörben voksolhatnak az ott élők.

Ljahin közölte, hogy a 2012-es választási névjegyzéket használják, amely viszont a szakadárok szerint elavult, ezért kiegészítő névjegyzékekbe veszik fel azokat, akik nem szerepelnek benne, de szavazni akarnak. Mivel a kijevi hatóságok előre jelezték, hogy nem ismerik el törvényesnek a szeparatista népszavazásokat, nem a központi választási bizottság (CVK) adta ki a két megye választói névjegyzékét. Hivatalosan sem nemzetközi megfigyelők, sem a CVK képviselői nem vesznek részt a referendumokon.

Ljahin szavai szerint arról kell dönteniük a választóknak, akarják-e a "donyecki népköztársaság" függetlenségét. Kijelentette, hogy az "igenek" győzelme nem dönti el azt, hogy a megye Ukrajna része marad, Oroszországhoz csatlakozik, vagy független lesz. Állítása szerint ez csupán erkölcsi jogot ad a "népköztársaság" képviselőinek kifejezni azt, hogy a régióban lakók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, továbbá legitimálja intézményüket a nemzetközi közösség előtt.

A két régióban összesen 7,3 millióan élnek, ez a teljes ukrajnai lakosság 16 százalékát jelenti. A "donyecki népköztársaságot" április 7-én kiáltották ki az egymillió lakosú Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése