Oldalak

Katar - A Fatah és a Hamász egyesítéséről tárgyaltak Dohában

Hétfőn a katari fővárosban tárgyalt a Fatah és a Hamász vezetője a két szervezet egyesítéséről, ami az Izraellel folytatott béketárgyalások teljes megakadásához vezethet.

2013. januári kairói tárgyalásuk óta először találkozott Dohában, a katari fővárosban Mahmud Abbász palesztin elnök, valamint Khalid Masal, a Hamász vezetője. A két – eddig rivális – szervezet április 23-án jelentette be, hogy egyesülni fognak, ami meglepetésként érte a nemzetközi közösséget. Céljuk egy nemzeti konszenzuson alapuló palesztin kormány létrehozása. 

Abbász vasárnap érkezett Dohába a találkozóra. Masal már több mint két éve a katari fővárosban lakik, hiszen a szíriai vérontás miatt kénytelen volt elhagyni damaszkuszi lakhelyét. 

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője szerint a két vezető a megbékélésről és megállapodásukról, valamint az egyesülés végrehajtásáról tárgyaltak. 

Az egyesülést élesen kritizálta Izrael, kijelentve, hogy nem hajlandó olyan palesztin kormánnyal tárgyalásokat folytatni, amely mögött a Hamász áll. Ezzel úgy tűnik, teljesen megakad majd az USA által közvetített béketárgyalás, amelynek az sem segített, hogy Netanjahu nemrég kijelentette, alapvető törvényben rögzítené, hogy Izrael zsidó nemzetállam.

A Hamász egyébként Egyiptomban törvényen kívülivé lett nyilvánítva.

Forrás: Kitekintő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése