Oldalak

Kárpátalja - Szeparatizmus címén ruszin vezető ellen adott ki körözést az SZBU

Államellenes cselekmények gyanújával indított nyomozást és adott ki körözést az ukrán titkosszolgálat az egyik kárpátaljai ruszin érdekvédelmi szövetség elnöke ellen.
 
Államellenes cselekmények gyanújával indított nyomozást és adott ki körözést az ukrán titkosszolgálat az egyik kárpátaljai ruszin érdekvédelmi szövetség elnöke ellen.

Petro Heckót azzal gyanúsítják, hogy Ukrajna területi egységének megváltoztatását célzó összeesküvést szervezett. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) rendelkezésére álló adatok szerint a Hálózati Ruszin Mozgalom vezetője az úgynevezett Podkarpatszka Rusz Köztársaság önjelölt „miniszterelnökeként” folyó év január-március időszakában aktív felforgató tevékenységet folytatott Kárpátalja megye Ukrajnától történő elszakítása és a független ruszin köztársaság kikiáltása érdekében.

A szeparatizmus címén meggyanúsított ruszin vezető március 17-én felhívást tett közzé orosz sajtóban, melyben arra szólította fel az orosz államfőt, hogy küldjön békefenntartó csapatokat Kárpátaljára, és nyújtson fegyveres segítséget a ruszin államiság helyreállításához – áll az SZBU közleményében. A mértékadó ruszin szervezetek, köztük a Kárpátaljai Ruszin Néptanács a szóban forgó felhívás közzétételét követően kategorikusan elzárkóztak a Petro Hecko által vezetett mozgalom törekvéseitől és nyilatkozatban álltak ki Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett.

A hatályos ukrán Btk. vonatkozó cikkelye értelmében az állam területi egysége és sérthetetlensége elleni, csoportosan és folytatólagosan elkövetett cselekményekért 12 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Forrás: KárpátInfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése