Oldalak

Franciaország - 350 éves a Saint-Étienne-le-Laus-i Mária-kegyhely

A délkelet-franciaországi település Mária-jelenésének színhelyén május 1-jén nyitották meg a jubileumi évet. Az ünnepi szentmisét három püspök celebrálta, és a szertartás során a nuncius felolvasta Ferenc pápa üzenetét, melyet a Szentatya külön erre az eseményre küldött. A La Croix tudósítása.

„A határtalan szeretet útja vár itt ránk” – mondta Luigi Ventura érsek, párizsi apostoli nuncius, a május elsejei ünnepi szentmise főcelebránsa a 350 éves fennállását ünneplő Laus-i kegyhelyen.

A Szűzanya 1664-ban jelent meg először egy írástudatlan pásztorlány, Benoîte Rencurel előtt. A 17 éves lánynak azután az elkövetkező ötvennégy évben – a lány 1718-ban bekövetkezett haláláig – Mária rendszeresen megjelent. Ő kérte a lányt arra is, hogy építsenek itt templomot a Fia és az Ő tiszteletére.

A Saint-Étienne-le-Laus-i kegyhely, mely évente 170 ezer látogatót fogad, gazdag spirituális programot állított össze a jubileumi évre. A hagyományosan megrendezett betegek, motorosok, családok és szeminaristák zarándoklatain kívül idén külön zarándoklatokat szerveznek a diákoknak, a fiatal munkavállalóknak, a munkanélkülieknek, a nyugdíjasoknak, az apácáknak és a papoknak is.

A szentmisét követően – melyet a nuncius mellett Jean-Michel di Falco Leandri, Gap és Embrun püspöke, illetve André Fort, Orléans emeritus püspöke, jelenleg a kegyhely káplánja celebrált – a három püspök ünnepélyesen kinyitotta a jubileumi kaput. Ferenc pápa üzenete szerint, melyet a nuncius olvasott fel, „a szokásos feltételek mellett (gyónás, szentáldozás, ima a Szentatyáért) teljeskörű bűnbocsánatot nyer minden zarándok, aki a jubileum év során ellátogat a Laus-i Miasszonyunkhoz”.

Forrás: Magyar Kurír/La Croix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése