Oldalak

Nigéria - Rabszolgának adják el az elrabolt iskoláslányokat

A véres terrortámadásai miatt hírhedt nigériai militáns iszlámista csoport elismerte, hogy emberei raboltak el három hete több száz iskoláslányt. Vezetőjük most azt mondta, hogy a lányokat eladják rabszolgának. A nigériai kormány élés bírálatok érik amiatt, hogy még mindig képtelen volt a nyomukra bukkanni.

Feltevések szerint 270 diáklányt tart még mindig fogva a Boko Haram iszlámista szélsőséges csoport, amely az utóbbi években több ezer embert gyilkolt meg támadásai során Nigériában.
A lányokat egy bentlakásos iskolából rabolták el még április közepén.

Korábbi üzeneteiben a terrorcsoport azt közölte, hogy a 16-18 éves lányok egy részét erőszakkal hozzáadták fogvatartóikhoz, akik ezért jelképes, 12 dolláros "menyasszonypénzt" fizettek.

Abubakar Sekau, a csoport vezetője most egy videót küldött az AFP hírügynökségnek. Ebben azt mondta: "Isten arra utasította, hogy adja el a lányokat, mert azok az ő tulajdonát képezik. A nők rabszolgák, az iszlám engedi a rabszolgaságot"- fejtegette. Azt is elmondta, hogy a lányoknak nem iskolában volt a helyük, hanem férjnél kellene lenniük.

A nigériai közvélemény továbbra is azt várja a kormánytól, hogy az valamilyen információt szolgáltasson arról, hogy hol lehetnek a lányok. Egyes jelentések arról szólnak, hogy Kamerunba vagy Csádba vihették őket. A BBC Hausza nyelvű rádiója arról számolt be, hogy fegyveres összetűzés robbant ki a nigériai-kameruni határon.

A Boko Haram vezetője egy órás videójában más iskolák elleni támadásokat is kilátásba helyezett és figyelmeztette a külföldet, hogy ne avatkozzon be Nigériában. A csoport neve annyit tesz: "A nyugati tanítás tilos". Sekaku "az iszlám elleni összeesküvésnek" nevezte a nyugati oktatást és diákok és tanárok meggyilkolására szólította fel híveit.

Mindeközben a nigériai rendőrség letartóztatta, majd elengedte azt az aktivistát, aki a Twitteren kampányt szervezett "hozzátok vissza a lányainkat" címmel. A hatóságok két másik aktivistát is őrizetbe vettek, azután, hogy azok találkoztak a nigériai elnök feleségével.

Goodluck Jonathan államfő két hétig nem kommentálta a lányok elrablását és csak a hétvégén mondta azt, hogy mindent megtesznek a kiszabadításukért. Addigra azonban már minden nigériai nagyvárosban tiltakoztak a kormány szervezetlen fellépése miatt.

Egy szülő elmondta, hogy lánya felhívhatta a Boko Haram egyik bázisáról, majd a kagylót átvette egy szélsőséges, aki megnyugtatta, hogy a lánynak nem esik baja. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez lett az eredménye annak, hogy a szülők iskolába küldték lányaikat.

A tömeges emberrablás során 50 lánynak sikerült megszöknie.

Forrás: InfoRádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése