Oldalak

Szlovénia - Börtönbe megy a volt szlovén kormányfő

A szlovén fellebbviteli bíróság megerősítette hétfőn a Janez Jansa ellen korábban kimondott ítéletet: a volt szlovén kormányfőt egy korrupciós ügy miatt kétévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték.   

Jansát, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) volt kormányfőjét bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Első fokon 2013 júniusában ítélték el, de Janza fellebbezett.  

Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónapi letöltendő börtönbüntetésre és fejenként 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek, amelyet Janzának is ki kell fizetnie. A Patriával 2006-ban aláírt, 278 millió eurós szerződés 135 páncélozott jármű szállítására vonatkozott.  

Janez Jansa nem egészen egy éve kényszerült lemondani a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt. Utódja Alenka Bratusek, a balközép Pozitív Szlovénia vezetője lett, akitől pártja pénteki kongresszusán megvonta a bizalmat, és helyette Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a párt élére. Bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban. (...)

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése