Oldalak

Nyíregyháza - Alszerpapok avatása a társszékesegyházban

A Hajdúdorogi Egyházmegye tájékoztat az avatásról és arról, hogy mi az alszerpapok feladata a bizánci egyház hagyománya szerint.

„Te, Uralkodónk, Őrizd meg őt mindenben feddhetetlennek, add, hogy szeresse házad ékességét, ott álljon szentélyed ajtaja előtt, meggyújtsa dicsőséged sátrának mécsesét, viruljon Anyaszentegyházadban, mint bőven termő olajfa s teremje meg az igazság gyümölcsét, tökéletes szolgád legyen eljöveteled idején és élvezhesse az előtted kedvesek jutalmát.”

Ezekkel a szavakkal április 27-én a nyíregyházi társszékesegyházban a Tamás vasárnapi alkonyati istentiszteleten Kocsis Fülöp püspök atya alszerpappá avatta Tóth Lóránt és Pindzsu István felolvasókat. A bizánci egyház hagyományában a szent rendet megelőzik az ún. kisebb rendek, a felolvasói és az alszerpapi rend. Utóbbi közvetlenül a diakónus alatt és a felolvasói rend felett áll. A felolvasók a sztihárionra kereszt alakban öltik magukra az oráriont, ezután a püspök kezét a jelöltek fejére téve imádkozik felettük. A püspök az imádság szövege által az újonnan avatott alszerpapokat feddhetetlenségre, Isten házának szeretetére és állhatatos szolgálatra rendeli.

Az ősi gyakorlatban az alszerpapok feladata volt a templomi eszközök gondozása, a szentély őrzése és a hitjelöltek kivezetése a liturgiáról. Az alszerpapság mint intézmény a III. század első felében jelenik meg a római egyház gyakorlatában. Az ApCsel 6,3-6-ra hivatkozva egy városban csak hét diákónus szolgálhat, és ezek mellé választottak még segítőket, alszerpapokat. A mai gyakorlatban az alszerpapi szolgálattal a püspöki liturgián lehet találkozni. Az alszerpapok nem kizárólagosan egy templomhoz köthetők, de kizárólagosan az adott egyházmegye püspökéhez tartoznak. Ők kísérik a püspököt az egyházmegye templomainak látogatásakor, öltöztetik a Szent Liturgia elején, segédkeznek a kézmosásban és más egyéb szertartásokon.

Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése