Oldalak

Irak - Parlamenti választások robbantásos merényletekkel

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlottak le szerdán Irakban a parlamenti választások, így is történtek azonban robbantásos merényletek az iraki fővárostól, Bagdadtól északra és nyugatra fekvő területeken, amelyek legkevesebb öt ember életét követelték és tizenhatot megsebesítettek.

Több százezer katona és rendőr özönlötte el országszerte a szavazóhelyiségek környékét, az utakat és utcákat, hogy biztosítsák az amerikai erők 2011-es kivonulása óta első alkalommal megrendezett parlamenti választást.

A kormányzat korábban vasárnaptól csütörtökig munkaszünetet rendelt el, az üzletek mindenhol zárva tartottak. Bagdad kihaltnak tűnt szerdán, csupán a biztonsági erők gépfegyverrel felszerelt tagjai rótták az utcákat könnyű teherautóikon.

A rendőrség és a hadsereg a szavazóhelyiségektől már mintegy 500 méterre ellenőrzőpontokat állított fel, és a hatóságok a teljes iraki légteret lezárták a voksolás idejére. A szavazókat többször átvizsgálták, mielőtt a szavazóhelyiségekbe léphettek volna, a környező utcákat pedig szögesdróttal és rendőrségi járművekkel zárták le.

Számos választópolgárnak kilométereket kellett gyalogolnia ahhoz, hogy leadja szavazatát, mivel a hatóságok az autóba rejtett pokolgépektől tartva megtiltották a civileknek a járművek használatát a szavazókörökhöz vezető úton. Többen az ellenőrzőpontokon állomásozó katonákat és rendőröket kérték meg arra, hogy vigyék el az urnákhoz.

A parlamenti választáson egy becslés szerint délig a mintegy huszonkétmillió választásra jogosult állampolgár harminc százaléka vett részt - közölte Mukdad as-Surajfi, a választási bizottság tagja. Későbbi adat még nincs.

A szavazófülkéket helyi idő szerint este hat órakor zárták le. A hatóságok eddig nem nyilatkoztak arról, mikorra várhatóak az eredmények. A 2010-es választások után azonban két hetet kellett várni arra, hogy nyilvánosságra hozzák a voksolás kimenetelét.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése