Oldalak

Krím - A tatárok nem engednék, hogy a félszigetet Oroszországhoz csatolják

Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke csütörtökön kijelentette, nem engedi meg, hogy a félszigetet átadják Oroszországnak - jelentette az Unian ukrán híriroda.

Csubarov az autonóm köztársaság parlamentje egyes képviselőinek ilyen értelmű javaslataira reagált. "Politikai hamiskártyásoknak" nevezte őket, akik egy, az ország számára nehéz időszakban felelőtlen kijelentéseket tesznek. Büntetést is ígért a nyilatkozóknak. "Ez a mi földünk is, mindazoké, akik a Krímben élnek, más hazánk nincs" - figyelmeztetett.

Vlagyimir Konsztantyinov - a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette orosz populista Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselője - nemrég a párt parlamenti frakciójának ülésén kijelentette, hogy a Krím lakóinak egyetlen lehetősége a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottsága egykori határozatának érvénytelenítése, amellyel annak idején a félszigetet Ukrajnának adták át. "Ha az ország maga megszűnik létezni, akkor nem érvényesek mindezek a rendeletek, egészen új politikai és jogi helyzet keletkezik" - vélte az orosz képviselő.

A dél-ukrajnai krími köztársaság parlamentjének elnöksége február elején arról határozott, hogy az orosz többségű terület autonómiája védelmében változtatásokat kezdeményez alkotmányában, továbbá Oroszországhoz készül fordulni segítségért és védelemért.

A Krím népességének többségét (58 százalék) az oroszok teszik ki, az ukránok aránya 24 százalék, a tatároké pedig 12 százalék.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése