Oldalak

Debrecen - A debreceni bombamerénylet áldozataira emlékeztek

Szent Liturgiával és emlékkonferenciával tisztelegtek Debrecenben az 1914. február 23-án történt, bombamerénylet áldozatainak emléke előtt.

Száz évvel ezelőtti pusztítást egy postai küldeménynek álcázott pokolgép okozta, amelynek feladói Miklósy István hajdúdorogi püspök életére törtek. A merényletnek Miklósy püspök három közvetlen munkatársa, Jaczkovics Mihály helynök, Slepkovszky János titkár és Csatth Sándor ügyvéd esett áldozatul. A püspöki hivatal munkatársai közül többen súlyos sérüléseket szenvedtek.

A debreceni bombamerénylet a magyar görögkatolikus közösség legnagyobb tragédiája. Csak jóval később derült ki, hogy a pokolgépet Ilia Catarau, a román katonai akadémia tanára küldte, aki a magyar görögkatolikus püspököt akarta elpusztítani. A merénylet után Miklósy székhelyét Nyíregyházára tette át.

Vasárnap megkoszorúzták azt az iparkamara utcai márványtáblát, amely a három életet követelő merénylet emlékét őrzi. Az önkormányzat nevében Papp László alpolgármester tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

Forrás: Dehir/Magyar Kurír/Magyar Katolikus Lexikon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése